Asistenční centrum pomoci Ukrajině odbavilo 1179 lidí

07.03.2022 17:06

ZLÍNSKÝ KRAJ – Během čtyř dnů provozu se na krajském Asistenčním centru pomoci Ukrajině (KACPU) podařilo odbavit 1179 lidí. První den 160, druhý 283, třetí 370 a čtvrtý den 366 uprchlíků. Od dnešního dne přechází centrum na nepřetržitý provoz.
„Oproti prvnímu dni centrum zvýšilo výkon o 120 procent. Během víkendu přibyl na místě velký vyhřívaný stan, prostory se rozšířily o další dvě místnosti, kde jsme zřídili pracoviště a místnost pro maminky s malými dětmi,“ uvedl hejtman Zlínského kraje Radim Holiš.
„Na místě je od neděle také koordinátor z krajského úřadu a další tlumočníci a dobrovolníci z řad studentů zlínské Univerzity Tomáše Bati. O služby centra je velký zájem a denně sem přijíždí množství občanů Ukrajiny, kteří si chtějí vyřídit potřebné dokumenty pod jednou střechou. Vzhledem k velkému počtu příchozích je nutné počítat s tím, že se čekání může protáhnout. Žádáme proto o trpělivost,“ informovala Soňa Ličková, krajská tisková mluvčí.
KACPU sídlí v areálu Krajské nemocnice Tomáše Bati, Havlíčkovo nábřeží 600, budova U14. Lidé z Ukrajiny si zde mohou vyřídit první registraci, vízum, pojištění, ubytování či jinou humanitární pomoc. Otevřeno je od pondělí 7. března 24 hodin denně včetně víkendu. Doporučujeme centrum navštěvovat od 7 do 19 hodin, kdy je v centru maximální počet personálu.

Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Zlínský kraj