Andělské benefiční baňky přinesly čtyřicet tisíc pro porodnici

29.01.2022 15:49

VSETÍN - Zájem o benefiční baňky pro vsetínskou porodnici byl neuvěřitelný. Tisícovka andělů s flétnami v modré a růžové barevnosti si našla nové majitele během dvou dnů. „Výtěžek z prodeje ve výši čtyřicet tisíc korun předali v těchto dnech výrobci z Irisy Nadačnímu fondu pro rozvoj vsetínské porodnice. Dalších dvacet tisíc korun vynesl prodej speciálního porodního ležáku, který již tradičně připravuje pivovar Valášek. Výtěžek z obou benefičních akcí poputuje, stejně jako v minulém roce, na vzdělávání a kurzy, které rozšíří spektrum služeb, poskytovaných v rodičkami oblíbené porodnici,“ uvedla tisková mluvčí nemocnice Lenka Plačková.
„Jsme velmi spokojeni. Vzhledem ke zrušení předvánočních trhů jsme vůbec nedoufali, že by se vše mohlo prodat a navíc tak rychle. Na mnohé zájemce se nedostalo, budeme se jim to snažit vynahradit příště,“ sdělil za Nadační fond pro rozvoj vsetínské porodnice Martin Janáč, zástupce primáře gynekologicko-porodnického oddělení Vsetínské nemocnice. Benefiční baňkování se konalo podeváté, porodníky čeká desátý ročník. „Spojení tradičního výrobce, který vyrábí vánoční ozdoby v našem městě, a místní porodnice, vidím jako přirozené a velmi funkční. Moc za tuto pomoc děkujeme,“ okomentoval lékař.
„Jsme rádi, že naše spolupráce je přínosná, a věříme, že tomu tak bude i do budoucna,“ reagoval při předání za výrobní družstvo Irisa vedoucí výroby Jiří Kubíček. 
Všechny baňky v devítileté historii benefičního prodeje vyrobila právě Irisa Vsetín. Prvním vzorem byla miminka v modré a růžové barevnosti, následovala batolata, kapříci, bačkůrky a mnohé další. Ke vzniku nejnovější andělské verze inspirovala náročná situace ve zdravotnictví během covidové pandemie. Ostatně slovo anděl často zaznívalo v souvislosti s prací zdravotníků, jejich obětavostí a pracovním nasazením. „Rezonoval nám s náročnou situací, kterou, nejen ve zdravotnictví, už bezmála dva roky prožíváme. Všichni potřebujeme svého anděla,“ připomenul důvody Janáč. 
Sedm let se za velkého zájmu baňky prodávaly na mikulášských a vánočních trzích, v posledních dvou letech si covidová situace vyžádala změnu. Předloni si nacházely baňky své majitele prostřednictvím e-shopu a v kamenných obchodech. Prodejny Irisa nabízely baňky i před uplynulými vánočními svátky. Ale ani tentokrát u toho nechyběli porodníci. 
„Velmi si vážíme finanční podpory, která nám umožňuje realizaci dalších a dalších projektů, ale také kontaktu s lidmi. Děkují, jsou vstřícní, těší se na předvánoční tradici, kterou jsme s Irisou společně vybudovali. Je to příjemné,“ dodal doktor Janáč. 
Výtěžek chtějí porodníci stejně jako vloni věnovat na vzdělávání. „Díky získaným prostředkům jsme mohli přímo ve Vsetíně zajistit pro zdravotníky zajímavé kurzy podpory kojení, metod tejpování a práce se šátkem rebozo. A nabídnout tak těhotným ženám další novinky a služby. A obdobně tomu bude i letos,“ zhodnotil Janáč.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Vsetínská nemocnice