Absolutní evropská špička sinti jazzu zahraje ve zlínském zámku

19.03.2024 09:01

ZLÍN - Čtveřice hudebníků Ek Balam Quartete navazuje na tradici Quintettedu Hot Club de France. Tvoří ji muzikanti ze tří zemí. Dojde na sinti jazz, flamenco i Django Reinhardta. Koncert pořádá Živý Zlín 20. března od 19 hodin v zámku Zlín. Koncert nabídne virtuózní interpretace především legend gypsy jazzu. Hudební přesahy umocní odlišná národnost hudebníků jako je Itálie, Chorvatsko i Česko. 
„Těším se z toho, že v našem osobitém zámeckém obýváku představíme tak zajímavou hudbu podanou mimořádně kvalitními a zajímavými muzikanty. Těšíme se na živočišnou i niternou stránku koncertu,” řekla Jana Kubáčová, ředitelka Živého Zlína. 
Ek Balam Quartete byl původně studiový projekt. Čtveřice muzikantů bez společného zkoušení nebo jiné přípravy v nahrávkách zachytila vysokou míru improvizace a spontánnosti. Následně se ustálila sestava, která vyrazila na evropská pódia. Kapela hraje hudbu na pomezí gypsy jazzu a flamenca, koncertně většinou ve formátu po vzoru Quintettedu Hot Club de France, tedy ve složení kontrabas, dvě doprovodné kytary, sólová kytara a případně host na jiný sólový nástroj, například klarinet.
Část repertoáru tvoří flamencové úpravy skladeb Paco de Lucii nebo Vicenta Amiga a z části pak jde o tradiční gypsy jazz jaký známe od Django Reinhardta nebo Rosenberg Tria. 
„Všichni hudebníci mají bohaté zkušenosti s vystupováním s nejrůznějšími kapelami. Kromě hvězdných spoluprací se pyšní také významnými oceněními - JacoEkBalam se umístil v soutěži Guitar festival 2000 na třetím místě v kategorii jazz a také získal zvláštní cenu v soutěži Nové tváre slovenského Jazzu 2010 v kategorii ethno jazz.
Ek Balam Quartete většinou vystupuje v jižní a západní Evropě,“ sdělila Anežka Gavendová z pořádající agentury.
Jako další zahraniční interpret přijede 9. dubna do zlínského zámku britský hudebník Thomas Atlas. Předvede především živelný blues a funk okořeněný špetkou soulu a jazzu. Vstupenky jsou právě v prodeji na www.kulturazlin.cz a v showroomu Živého Zlína na nádvoří zámku Zlín. 

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Kulturní centrum Živý Zlín