64. Zlín Film Festival odstartuje koncem května

08.05.2024 10:59

ZLÍN - Největší a nejstarší festival filmů pro děti a mládež na světě nabídne letos divákům 293 snímků z 55 zemí světa. V roli Young Stars se představí Anna Fialová, Darija Pavlovičová, Filip Březina a Adam Mišík. 64. Zlín Film Festival zahájí světová premiéra dokumentu Velký finále PSO. Akce se koná v termínu 30. května až 5. června. Zlatý střevíček od prezidenta festivalu na slavnostním zahájení 30. května převezme režisér Hynek Bočan, v závěru festivalu na galavečeru 5. června potom herec Bolek Polívka.

Šedesátý čtvrtý ročník filmového festivalu přinese jako každoročně festivalovým návštěvníkům ve Zlíně pestrý a zajímavý filmový program z různých koutů světa a celou řadu doprovodných aktivit pro všechny generace v kulisách baťovského Zlína. V rámci svého programu připomene i velká výročí filmových režisérů, kteří část své tvorby věnovali dětem. „Vzpomínat budeme během festivalu na Oldřicha Lipského, Karla Kachyňu a Františka Vláčila, kteří by letos oslavili sto let od narození. Neopomeneme devadesáté narozeniny první dámy dětského filmu, režisérky Věry Plívové-Šimkové, které oslaví 29. května, a osmdesáté narozeniny dramaturga Jana Gogoly,“ upozornil prezident Zlín Film Festivalu Čestmír Vančura.

Zlín Film Festival je tradičně především o pestré filmové nabídce a možnostech vidět na velkém plátně filmy pro děti a mládež, které zpravidla nikde jinde, než ve festivalovém Zlíně nemohou diváci vidět. V šesti soutěžních sekcích se představí 126 filmů, dalších 167 v sekcích mimosoutěžních. Do Zlína tak doputuje celkem 293 filmů z 55zemí světa, řada z nich ve světových premiérách. J sou mezi nimi zastoupeny i exotické krajiny, jako jsou Filipíny, Kolumbie, Ekvádor, Kypr nebo třeba Thajsko. Do Zlína je doprovodí i početné filmové delegace složené z režisérů, producentů a dalších tvůrců.
„Z pozice respektovaného mezinárodního festivalu se snažíme přivézt nejnovější produkci, a to byl letos trochu oříšek, protože především v Evropě se v oblasti kvalitního dětského filmu tolik nedařilo. O to více mě těší, že můžeme našim divákům nabídnout více filmů s nádechem exotiky – tedy něco, co se skutečně moc nevidí,“ vysvětlila umělecká ředitelka Markéta Pášmová a dodala: „V mimosoutěžním programu se mimo jiné zaměřujeme na web seriály pro teenagery a zařazením sekce Vzhůru na olympiádu budeme reflektovat i blížící se sportovní svátek.“

Českou republiku bude v soutěžích letos zastupovat především dokumentární tvorba. „V sekci celovečerních dokumentů pro mladé publikum se ve světové premiéře představí snímek Velký finále PSO režiséra Dominika Kalivody. V téže sekci bude uveden také dokument Dakar Sistaz režiséra Jana Těšitele. V soutěži krátkých animovaných filmů pro děti bude Česká republika zastoupena 8 tituly a světová premiéra čeká snímek Všechno, co jsme nestihli režisérky Marty Prokopové. Sedm českých studentských filmů bude uvedeno v soutěži Zlínský pes,“ sdělila Kateřina Martykánová, PR manažerka festivalu.

Festival i letos vytváří prostor pro mezinárodní networking filmových profesionálů během Zlín Industry Days. Jedná se o odborný program, který je jako jediný v ČR kontinuálně zaměřený na podporu tvorby pro děti a mládež. Pedagogům bude zase věnovaný tématy i osobnostmi nabitý konferenční blok Děti bez hranic.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: FILMFEST, s.r.o.