Zlínský kraj ocenil lidi, kteří doma pečují o své blízké

05.11.2022 11:24

ZLÍNSKÝ KRAJ – Představitelé Zlínského kraje ocenili občany, kteří se v domácím prostředí starají o blízkého člověka, jenž ze zdravotních důvodů potřebuje pomoc druhých bez ohledu na věk a diagnózu. „Vyznamenány byly Jana Pařenicová z Luhačovic, Zdeňka Příhodová a Veronika Pernická z Valašského Meziříčí, Mariana Zedníková z Pohořelic, Anna Vajdíková ze Zašové a Leona Zimčíková z Bojkovic. Ocenění těmto ženám jménem Rady Zlínského kraje osobně předal hejtman Radim Holiš a jeho statutární náměstkyně Hana Ančincová,“ vyjmenovala Soňa Ličková, krajská tisková mluvčí.
Na základě výzvy k předkládání návrhů do 6. ročníku ankety Ocenění pečujících osob bylo Odboru sociálních věcí krajského úřadu doručeno 20 návrhů, které posoudila hodnotící komise. Ta zohlednila životní příběhy nominovaných, časovou náročnost a délku péče i to, zda navržený kandidát využívá pomoc zvenčí ve smyslu prevence syndromu vyhoření.
„Všichni, kdo byli oceněni a nominovaní, si zaslouží naše ohromné poděkování a úctu. Jsou to obětavé a silné osobnosti, které i přes všechny životní těžkosti zastávají nelehký úkol a všechnu svou energii, lásku a péči věnují svým blízkým, proto mají náš obrovský obdiv a respekt,“ řekl hejtman Radim Holiš.
Statutární náměstkyně Hana Ančincová, zodpovědná za sociální oblast, vyzdvihla významný přínos, který má zajištění péče doma nejen pro pečovaného, ale i pro jeho rodinu a pro celou společnost.
„Nejde jen o zachování sociálního kontaktu, který přispívá k duševní pohodě člověka, ale také o to, že si členové rodiny i okolí utvářejí vědomí sounáležitosti i úctu k člověku ve všech životních etapách, což potřebuje celá naše společnost,“ zdůraznila Hana Ančincová, která letos navrhla, aby kromě tří řádných ocenění byla udělena i tři mimořádná.
„Rozhodli jsme se poukázat i na další tři osobnosti, které pečují na úkor svého pohodlí a dokazují, že tito úžasní spoluobčané žijí všude okolo nás. Chceme touto anketou přispět k jejich zviditelnění a morální podpoře,“ dodala statutární náměstkyně Ančincová.

Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Zlínský kraj