Zlínský kraj chystá významnou spolupráci s městem Římem

14.02.2023 12:05

ZLÍNSKÝ KRAJ – Jedním z klíčových úkolů letošního roku v oblasti cestovního ruchu bude pro vedení Zlínského kraje další rozvoj Cyrilometodějské stezky. „Cílem je pokračovat v jejím označování a přilákat na ni nové turisty, a to i ze zahraničí. Nově by se stezka měla rozšířit až do Itálie, se kterou nyní Zlínský kraj projednává další možnosti vzájemné spolupráce,“ UVEDLA Soňa Ličková, krajská tisková mluvčí.
Za návrhem dohody o spolupráci mezi Zlínským krajem a městem Římem stojí Rada Zlínského kraje. Nyní ji bude projednávat krajské zastupitelstvo. Jejími hlavními body jsou například prohlubování kontaktů v oblastech místního a územního rozvoje, energetiky, přinášení inovací a SMART řešení nebo rozvoj projektů, které využívají fondy EU.
„Na jednání na českém velvyslanectví v Římě a Vatikánu, které se uskutečnilo v loňském roce, se zúčastněné strany dohodly také na podpoře turismu a dalším rozvoji Franské a Cyrilometodějské stezky. Dohodu o spolupráci mají zástupci Zlínského kraje podepsat na přelomu března a dubna letošního roku,“ sdělila tisková mluvčí.
„Město Řím i Zlínský kraj mají společného mnohem více než jen turistické stezky. Právě této podobnosti bychom chtěli do budoucna ještě více využít. Spolupráce by tak mohla probíhat například v oblastech dopravy, infrastruktury, cestovního ruchu, životního prostředí, kultury a sportu, ale například i v letectví a kosmonautice,“ řekl Lubomír Traub, náměstek hejtmana pro strategický rozvoj a cestovní ruch.

Vlastimil Langer
Zdroj: Zlínský kraj

Ilustrační foto: Archiv SNZK