Zlín si připomíná mimořádné jubileum, ryzí datum oslaví v únoru, na den přesně po sedmi stech letech

28.01.2022 09:24

ZLÍN - Zlín se na celý rok 2022 zahalil do zlaté, slavnostní barvy, která značí zcela unikátní mezník v dějinách města. Ryzím datem je 28. únor. Událost přiblíží představení faksimile s první zmínkou o městě, beseda odborníků s dobovým hudebním doprovodem a následná mše svatá. Listina pak bude další dny vystavena pro veřejnost.
„Roku 1322 Zlín poprvé vystupuje v písemných pramenech, když královna-vdova Eliška Rejčka koupila od bratrů Fricka a Viléma z Egerberka majetky na Moravě. Mezi nimi se objevuje také městečko Zlín. O tomto prodeji se dochovaly hned čtyři listiny, což je nepochybně unikát. Dvě listiny o prodeji majetku Fricka z Egerberka jsou datovány 28. února 1322 a právě v tento den o 700 let později bude zlínské veřejnosti představena, pro Zlín speciálně vyrobená faksimile, čili věrná kopie, jedné listiny,“ sdělil Tomáš Melzer, tiskový mluvčí zlínského magistrátu.
Faksimile bude pro veřejnost vystavena v prostorách hlavního sálu zlínského zámku do neděle 6. března, vždy v čase 15 - 17 hodin.
Dnes se od 17 hodin v hlavním sále zámku Zlín uskuteční beseda s názvem První zmínka aneb Bylo, nebylo? Renomovaní odborníci na historii Tomáš Somer a Tomáš Borovský veřejnosti objasní okolnosti vzniku listiny a přiblíží také dobu 14. století na Moravě. Moderátorem bude ředitel Státního okresního archivu Zlín David Valůšek. Pořadatelem akce je město Zlín, spolupořadatelem Státní okresní archiv Zlín a realizátorem Kulturní a kreativní centrum Živý Zlín.
„Pořad je prvním ze sedmi setkání nad historií města formou besedy a tematického hudebního doprovodu. Hosty Davida Valůška budou někteří jeho kolegové odborníci spolupracující na právě vznikající publikaci o dějinách Zlína. Zazní také ukázky dobové hudby v dramaturgii hudebnice Renaty Smetkové,“ dodal tiskový mluvčí.
Po skončení besedy proběhne v kostele sv Filipa a Jakuba ve Zlíně od 18:30 hodin mimořádná mše svatá věnovaná výročí města. Obřad bude možné sledovat také online na youtube kanále římskokatolické farnosti s. Filipa a Jakuba Zlín. Více na www.farnostzlin.cz.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Magistrát města Zlína