Zlín Film Festival vyhlásil vítězné filmy 62. ročníku

02.06.2022 07:12

ZLÍN – Sedmým dnem skončil 1. června program letošního ročníku Zlín Film Festivalu. Do jeho soutěží bylo letos zařazeno 122 filmů, které zhlédly a zhodnotily odborné festivalové poroty. Jako nejlepší z nich vybraly a Zlatými střevíčky ocenily indický film Gándhí a spol., tuniský snímek Nový život, francouzsko-švýcarsko-ukrajinský film Olga a český animovaný film Zuza v zahradách.
Slavnostní galavečer uzavřel 62. ročník Zlín Film Festivalu, který se konal od 26. května do 1. června 2022. Vyhlášení oceněných filmů mohli sledovat v přímém přenosu také diváci ČT art.
„Velmi nás těší, že jsme letošní festival mohli prožít naplno a společně. Po dvou letech strávených převážně online jsme přivítali diváky v kinosálech i zónách s doprovodným programem v hojném počtu. A podle jejich nadšení je patrné, že i oni se na setkání s festivalem opravdu těšili. Svědčí o tom také čísla návštěvnosti kin. Zájem o filmová představení byl trvalý, jak v dopoledních hodinách na projekcích pro školy, tak odpoledne, kdy k nám chodily rodiny s dětmi,“ uvedl prezident Zlín Film Festivalu Čestmír Vančura.
Zlaté střevíčky získaly indický snímek Gándhí a spol. jako nejlepší celovečerní film pro děti, tuniský Nový život jako nejlepší celovečerní film pro dospívající, Olga jako nejlepší celovečerní film pro mládež a český animovaný film Zuza v zahradách.
„Mile nás překvapil zájem porotců i diváků o filmy z exotických zemí, jako je Indie, Chile nebo Tunisko. Není také překvapením, že si několik cen odnáší francouzsko-švýcarsko-ukrajinský film Olga, který se dotýká současné geopolitické situace. Jeho kvality ocenila odborná porota, v jejím hodnocení se odrazil i zájem diváků. Snímek kromě zmíněného Zlatého střevíčku a ceny mládežnické poroty zároveň získal diváckou Cenu Patrona dětí, která je novinkou letošního ročníku festivalu,“ uvedla Markéta Pášmová, umělecká ředitelka Zlín Film Festivalu. Uspěla i francouzská Dračí princezna, která si odváží Cenu Karla Zemana i ocenění od dětské poroty.
Dvě české herecké osobnosti byly oceněny Zlatým střevíčkem za přínos kinematografii pro děti a mládež. Úvodní večer festivalu si jej z rukou prezidenta Zlín Film Festivalu Čestmíra Vančury převzal herec, bavič a moderátor Pavel Zedníček. Na závěrečném galavečeru pak cenu získal herec Karel Heřmánek. „Zlín mám rád hlavně díky úspěšnému hostování našeho Divadla Bez zábradlí. Je to krásné kulturní město s hlubokou tradicí. Po ocenění, které jsem zde převzal, ho budu mít ještě raději,“ řekl Karel Heřmánek.
Do čela poroty, která hodnotila soutěž celovečerních filmů pro děti, zasedla letos herečka Jitka Čvančarová. Své dvě hvězdy na Chodníku slávy před Velkým kinem v tomto roce odhalili herci Barbora Seidlová a Jan Šťastný. Kromě nich zavítaly do Zlína i další osobnosti ze světa filmu, mnohé z nich uvedly své snímky v kinech. Delegace doprovodily například filmy Cesta do Tvojzemí, Stezka odvahy, Můj bratr robot, Bigman nebo Zakletá jeskyně. Letošní Young Star Jan Nedbal přijel s filmem Zpráva a Brigita Cmuntová se snímkem Město na řece. Celkem osm filmů bylo na festivalu uvedeno ve světové premiéře nebo distribuční předpremiéře.
Festival se letos setkal s velkým zájmem diváků, a to jak filmových profesionálů a dalších akreditovaných hostů, tak i z řad veřejnosti. Akreditováno bylo celkem 2 264 lidí. „Na filmové projekce do kinosálů dorazilo 22 500 diváků, což znamená bezmála 90% obsazenost kin. Do doprovodného programu se pak po dobu festivalu zapojilo podle našich odhadů více než 100 tisíc návštěvníků. Uspořádali jsme také 87 workshopů, které navštívilo 1 688 dětí,“ uvedla výkonná ředitelka Zlín Film Festivalu Jarmila Záhorová. „Mezi festivalové lokace jsme nově zařadili zónu zámku Svobody s programem připraveným zejména pro teenagery. Zahrnoval virtuální realitu, e-sport, parkour, projekci filmů, besedy a další. Podle ohlasů soudíme, že jsme se do vkusu teenagerů trefili.“
Zvýšený zájem zaznamenal festival také o návštěvu kina ze strany škol. Přivítal celkem 408 školních kolektivů z 58 škol, a to jak zlínských, tak mimozlínských. Dorazily například děti z Přerova nebo Litomyšle.
Rekordního výsledku dosáhla dražba 25. Salonu filmových klapek. Do jeho kolekce přispělo umělecky ztvárněnými klapkami 123 výtvarníků.  Všechny klapky na aukci v rámci doprovodného programu festivalu našly své majitele a celkový výnos činil 3 572 000 Kč. Z výtěžku podpořil Nadační fond FILMTALENT Zlín 30 projektů mladých filmařů, mezi které rozdělí 2,2 milionu korun.
Letošní Zlín Film Festival končí, do úplného závěru se ale dostane až koncem června. Nejprve se s vybranými filmovými projekcemi představí od 9. do 12. června v rámci Mikulovských ozvěn, nově poté bude ve spolupráci s Divadlem Spejbla a Hurvínka v Praze promítnuto od 25. do 26. června speciální pásmo animovaných filmů pro nejmenší děti pod názvem Animáky u Spejblů. 63. ročník Zlín Film Festivalu plánují organizátoři na termín od 1. do 7. června 2023.

Více na www.zlinfest.cz

Tisková zpráva Zlín Film Festivalu