Zemřel valašský bard František Segrado

26.07.2021 15:59

VSETÍN – Ve věku 66 let zemřel v sobotu 24. července hudebník, zpěvák, textař, herec, výtvarník, vsetínský rodák František Segrado.
Narodil se 8. ledna 1955 ve Vsetíně. Vyrůstal v muzikantské rodině a zajímal se i o ochotnické divadlo – hned po listopadové revoluci začal působit ve vsetínském spolku NKVD (Nezávislé Komorní Vsetínské Divadlo). Byl valašským patriotem a také renesančním člověkem, který byl obdařen nejen hudebním, ale i výtvarným nadáním.
Více než 40 let působil v nejrůznějších hudebních skupinách, od folkových po rockové. Segrado spolupracoval během své hudební kariéry mimo jiné s kapelou Dobrohošť, se skupinou Irish Dew, dva roky hostoval s původním Čechomorem. Spoluzaložil a několik let hrál se vsetínskou kapelou Veselá bída, která proslula moderními aranžemi lidových písní. Společně nahráli čtyři alba.
Velkou popularitu napříč celou republikou přinesla Segradovi účast na projektech Michala Horáčka a Petra Hapky. V roce 2002 nazpíval tři písničky na album Horáčka&Svobody Tak to chodí, o dva roky později byl pozván k účasti na albu dvojice Hapka&Horáček Strážce plamene. Jako zpěvák účinkoval také ve Státní opeře Praha v lyrikálu Kudykam. Podílel se také na projektu villonských balad Michala Horáčka Český kalendář. 
V roce 2014 mu vyšla první sólová deska s názvem Segrado,o čtyři roky později vydal druhou autorskou desku „V paralelním vesmíru. Obě byly publikem i hudebními kritiky vřele přijaty a slavily úspěch. V roce 2016ztvárnilhlavní roli ve valašském filmu Děda.
Kondolenční kniha, jejíž prostřednictvím můžete vyjádřit soustrast rodině, či zavzpomínat na  zesnulého, je umístěna před budovou městského úřadu na Svárově.

Jana Raszková, tisková mluvčí vsetínské radnice

Foto: MěÚ Vsetín