Začala stavba moderní výjezdové základy záchranářů v Otrokovicích

28.01.2022 13:46

OTROKOVICE – Moderní výjezdové základny za 135 milionů korun se dočká zdravotnická záchranná služba v Otrokovicích. Sloužit by měla zdravotníkům už za dva roky. Slavnostního zahájení stavby se v pátek 28. ledna zúčastnili hejtman Radim Holiš a další představitelé Zlínského kraje.
„Rozpočet jedné z největších investičních akcí ZZS ZK posledních let je naplánován na 135 milionů korun. Na financování se podílí 50 miliony Zlínský kraj, který je zřizovatelem ZZS ZK, dalších 85 milionů korun pokryje dotace z evropských fondů, konkrétně z programu REACT-EU,“ uvedla Soňa Ličková, krajská tisková mluvčí.
„Projekt záchranné služby je dobrým příkladem plánování a přípravy projektů. Tyto peníze nám v modernizaci krajského zdravotnictví velmi pomohou. V programu REACT-EU byly úspěšné také naše nemocnice. Na své projekty se jim podařilo v závěru uplynulého roku získat více než miliardu korun. Z dotací budou například modernizovat oddělení a pořídí nové přístroje a techniku,“ řekl hejtman Radim Holiš.
Nová výjezdová základna nahradí stávající v prostorách Polikliniky Otrokovice a poskytne útočiště pro zhruba 70 zaměstnanců. Do provozu by měla být uvedena počátkem roku 2024. „Nynější prostory jsou zcela nevyhovující. Nenabízí dostatek místa pro skladování materiálu, léků ani parkovaní sanitních vozů. Nepřijatelné jsou také z hlediska organizačního uspořádání či zázemí pro posádky,“ vysvětlil ředitel ZZS ZK Josef Valenta s tím, že zde bude nonstop provoz tří výjezdových skupin.
Základna vznikne na ulici U Letiště přebudováním tří objektů ve vlastnictví Zlínského kraje. Dříve byly využívány jako učebny a dílny Střední průmyslové školy Otrokovice. „Zdravotnická záchranná služba odvádí dlouhodobě skvělou a spolehlivou práci pro naše občany. Záchranáři jsou vždy tam, kde je potřeba. S tím musí jít ruku v ruce i kvalitní zázemí jak v rámci vybavenosti technikou, tak pokud jde o budování výjezdových základen, což je dlouhodobá politika Zlínského kraje. Na tu navazujeme díky zásadní finanční pomoci z fondů Evropské unie, která doplnila rozpočet Zlínského kraje. Věřím, že nové prostory budou našim záchranářům dobře sloužit,“ prohlásila náměstkyně hejtmana Olga Sehnalová.
Stanice bude sestávat ze tří objektů. Hlavní budova bude sloužit jako zázemí pro výjezdové skupiny, druhá poskytne místo pro výcvik a školení řidičů, skladovací prostory a servisní prostor pro automobily. V třetím objektu budou garáže pro sanitní vozy, myčka, sklady léků, zdravotnického materiálu a dezinfekce, víceúčelový prostor pro biohazard tým a sklad nebezpečného odpadu.  
V rámci přestavby dostane základna nový obvodový plášť a střechu. Uvnitř dojde ke stavebním úpravám prostor, položení nové podlahy, montáži podhledů, instalaci vzduchotechniky, rozvodu zdravotechnických instalací a elektroinstalace. Vybudované parkoviště bude mít kapacitu pro 20 vozů. Zhotovitelem zakázky je stavební společnost MANAG, a.s.  

Vlastimil Langer

Zdroj: Zlínský kraj
Foto: Zdravotnická záchranná služba Zlínského kraje