Z kina Hvězda do celého světa: festival Cestobraní byl úspěšný

03.05.2022 12:02

UHERSKÉ HRADIŠTĚ  - Festival Cestobraní se v sobotu 23. dubna uskutečnil v kině Hvězda. O svých zážitcích vyprávěla pětice výjimečných cestovatelských osobností. Kino Hvězda ožilo nejen přednáškami, ale i čajovými rituály nebo chill out zónou na kupoli kina.

„Uherské Hradiště je město plné kulturních akcí, cestovatelský festival však na jeho mapě chybí. To se rozhodli změnit organizátoři festivalu Cestobraní, spolek Mysli Jinak, Městská kina Uherské Hradiště a festival Slovácké léto. Uplynulou sobotu nabídli bohatý program téměř sto padesáti návštěvníkům,“ uvedla mluvčí festivalu Petra Kučerová.

„Cestovatelské festivaly jsou velmi populární, proto jsme dali dohromady tento formát. První dva ročníky musely proběhnout online, dnes jsme se už ale konečně mohli s návštěvníky potkat tváří v tvář,“ radoval se jeden z organizátorů, cestovatel a přednášející Jiří Eibensteiner.

Právě on vyprávěl o svých cestách na Ukrajinu, s Alenou Žákovskou se diváci vydali po stopách australských domorodců. Pavel Neoral prozradil, zda vylezl, nebo nevylezl na nejvyšší horu Ameriky, Petra Jelénková vzala návštěvníky Cestobraní na Island. A zážitky ze svých cest po světě za čajem prozradil Tomáš Pukšic. Oproti jiným cestovatelským festivalům však má být ten uherskohradišťský přece jen v něčem výjimečný.

„Na Cestobraní trvají přednášky kratší dobu, vždy následuje diskuze a prostor na to, aby si lidé předali úsměv a energii v odpočinkové zóně. Probíhaly čajové rituály, byla otevřená kupole a měli jsme skvělé speciality ze Zahradního bistra. Je pro nás důležité, aby se lidi setkali, měli čas vyměnit si názory a zážitky a byl z toho festival s přesahem,“ dodal Jiří Eibensteiner.

Záštitu nad festivalem Cestobraní převzal starosta města Uherské Hradiště Stanislav Blaha, o grafiku se postarala agentura Crea Vision. Poděkování patří městu Uherské Hradiště a Městským kinům UH.

Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Pořadatelé festivalu