Výzkum zlínských vědců pomohl studentům z Litomyšle k vítězství na Festivalu vědy a techniky pro mládež

01.04.2023 14:54

ZLÍN - S projektem Vliv cigaret na lidské tělo a okolí uspěli studenti Gymnázia Aloise Jiráska v Litomyšli Matěj Kovář a Radovan Fila. Získali hlavní cenu v kategorii  Junior v podobě studijní stáže ve Francii. „Během svého výzkumu spolupracovali také s vědci z Centra polymerních systémů (CPS) zlínské Univerzity Tomáše Bati (UTB). Oblíbenou soutěž mezi mladými badateli pravidelně pořádá Asociace pro mládež, vědu a techniku (AMAVET) ve spolupráci s Pardubickým krajem, Univerzitou Pardubice, Univerzitou Hradec Králové a dalšími partnery,“ informovala Petra Svěráková, tisková mluvčí zlínské univerzity.
„Přemýšleli jsme, co bychom mohli k projektu do krajského kola vylepšit. Naše paní učitelka v tu dobu zhlédla reportáž v České televizi z Centra polymerních systémů o využití cigaretových nedopalků pro odstranění hormonů z odpadních vod,“ řekl teprve třináctiletý student víceletého gymnázia Matěj Kovář. „Hned další den jsem si našel další články v médiích o úspěchu zlínských vědců a spojil jsem se s hlavním řešitelem projektu profesorem Vladimírem Sedlaříkem, kterého jsem požádal o bližší informace,“ dodal Matěj.
Spolupráce studentů s Centrem polymerních systémů začala prakticky okamžitě. Profesor Vladimír Sedlařík se s Matějem Kovářem sešel, nabídl vzorky nanovláken vyrobených z cigaretových nedopalků a detailně popsal dosavadní výsledky výzkumu. „Potěšilo mě, že výsledky našeho výzkumu našly ohlas i mezi studenty gymnázia. S radostí jsem poskytl součinnost. Podporu mladých lidí se zájmem o vědu považuji za jednu z klíčových aktivit vysokých škol,“ uvedl Vladimír Sedlařík, ředitel Centra polymerních systémů.
„Velmi si toho vážíme. Do krajského kola jsme si v angličtině nastudovali, jak celý proces probíhá,“ popsal Matěj Kovář. Za úspěšnou prezentaci získali Cenu děkana Fakulty chemicko – technologické Univerzity Pardubice a hlavní cenu - studijní pobyt ve Francii. „Dozvěděli jsme se ohromnou spoustu informací jako například to, že se cigaretové nedopalky dají využít pro odstranění hormonů z odpadních vod. Také jsme se dozvěděli, jak funguje proces zvláknění v elektrickém poli a další množství informací týkajících se této problematiky,“ dodal s nadšením Matěj Kovář.
„Chtěli bychom moc poděkovat panu profesoru Vladimíru Sedlaříkovi za jeho ochotu nám pomáhat jak se získáváním informací, tak i se zpracováním textu přímo k prezentaci. Kontakt s takovým odborníkem nás přesvědčuje o důležitosti vědeckých chemických poznatků a zcela určitě nás motivuje k budoucímu studiu,“ dodali shodně oba studenti.
„Jsem velmi ráda, že pan profesor Sedlařík věnoval svůj volný čas našim sekundánům a konzultoval s nimi přímo u nás na škole jejich soutěžní práci. Doufám, že navážeme s Univerzitou Tomáše Bati ve Zlíně spolupráci, kdy by naši studenti  mohli pracovat na špičkovém pracovišti a konzultovat své seminární práce s odborníky na specializovaných pracovištích zlínské univerzity,“ řekla ředitelka Gymnázia Aloise Jiráska v Litomyšli Ivana Hynková. 
„Projekt na podporu mladých badatelů považuji velmi přínosný. Je to příklad dobré praxe spolupráce středních a vysokých škol. Věřím, že se nám podaří obdobnou akci zorganizovat i u nás ve Zlínském kraji,“ uzavřel profesor Sedlařík.

Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně