Výstavu Josefa Lady doplní večerní komentované prohlídky s hudebním doprovodem

30.01.2023 13:45

ZLÍN – Jedinečnou výstavu Josefa Lady, která probíhá do 19. března v Galerii Desítka v Obchodním domě Zlín, doprovodí také speciální večerní komentované prohlídky. V únoru se budou konat každý čtvrtek, ta nejbližší je 2. února od 18:30 hodin a zbývá na ni posledních pár míst. Kapacita prohlídek je omezená, nutná je rezervace předem.
„Návštěvníky při speciálních večerních prohlídkách čeká úvodní výklad galeristy Pavla Chmelíka ze spolupořádající Galerie Artrium se zajímavostmi o Josefu Ladovi a jeho tvorbě, po němž si mohou v klidu užívat prohlídku vystavených děl a atmosféru podbarvenou hudebním doprovodem v podání regionálních hudebníků,“ uvedla Martina Žáčková.
Přímo v sále lze také zhlédnout filmový dokument o Ladovi a působivým zakončením návštěvy se může státposezení v galerijní kavárně s výhledem na večerní Zlín. Kavárna je běžně přístupná během otevírací doby výstavy do 18 hodin, při večerních prohlídkách až do 20 hodin.
Výstava, připravená v Obchodním domě ve spolupráci se zlínskou galerií Artrium, představuje celkem 118 děl Josefa Lady, která byla zapůjčena z dvanácti muzeí, galerií a dalších sbírek z celé České republiky včetně soukromé sbírky rodiny Ladových. Je největší výstavou věnovanou přednímu českému malíři v letošním roce. Při vernisáži ji symbolicky pokřtil nejznámější český vodník a představitel (nejen) ladovských pohádkových postav, herec Josef Dvořák.
Na výstavě nechybí díla s legendárními motivy z knih a obrazů na téma vesnického života, výjevy z pohádek nebo ilustrace z knihy o Švejkovi. Překvapivá jsou pro mnohé návštěvníky Ladova díla z raného období a z éry inspirované Mikolášem Alšem, v nichž by málokdo objevil tolik typický ladovský rukopis.
„Nejbližší termíny večerních prohlídek: 2., 9., 16. a 23. února od 18:30. Pořadatelé nabízejí komentované prohlídky nejen ve večerním čase pro širokou veřejnost, ale také pro školy, doplněné zábavným kvízem,“ doplnila Martina Žáčková.
Výstava je přístupná denně od 10 do 18 hodin (mimo 5. 2., kdy bude mimořádně zavřeno).

Na večerní prohlídky pro veřejnost i školní komentované prohlídky je nutná rezervace mailem na naselova@artriumzlin.cz nebo tel. 731 061 956. Více na www.obchodnidumzlin.cz/vystava-lada/

Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Obchodní dům Zlín