Vědci budou koštovat slivovici na půdě zlínské univerzity

02.02.2023 12:03

ZLÍN – Tradiční akademický košt slivovice se dnes od 17 hodin uskuteční na Fakultě technologické (FT) Univerzity Tomáše Bati (UTB) ve Zlíně. Letos se koná po pětadvacáté a pořádá ho recesní spolek Námořnická unie ve spolupráci se Společností pro šíření odkazu Albrechta z Valdštejna.
„Slivovice se bude koštovat v prostorách Laboratorního centra FT (budova U15, ul. Vavrečkova 275, Zlín, vedle autobusového nádraží). Do soutěžního klání se může zapojit každý, kdo přihlásí svůj vzorek pálenky v transparentním obalu o objemu půl litru. Jednotlivé vzorky bude hodnotit odborná porota ve složení akademiků nejen z UTB ve Zlíně, ale také z České republiky a Slovenska.  Koštu se rovněž zúčastní osobnosti z kulturní či průmyslové oblasti a nebudou chybět ani známí koštéři z regionu,“ informovala Petra Svěráková, tisková mluvčí univerzity.
Historicky se jedná o ojedinělou akci v rámci českých vysokých škol a univerzit. „Kde jinde než na Fakultě technologické ve Zlíně, která se mimo jiné zabývá i potravinářstvím, tedy také destilací, hodnotit a degustovat tento nápoj,“ řekl děkan fakulty Roman Čermák.
O vítězi se rozhoduje během šesti testovacích kol. Vzorků bývá zpravidla kolem padesáti. Počet vzorků musí být sudý, protože se hodnotí tzv. Švýcarským vyřazovacím způsobem známým z šachových turnajů, který je sice složitý, ale zároveň velmi objektivní.
„Během koštu připravili pořadatelé pestrý doprovodný program, chybět nebude například přednáška o nejnovějších trendech v oboru lihovarnictví, básnické pásmo absolventů FT či divadelní vystoupení Námořnické unie, spolku studentů a absolventů nejen Fakulty technologické, ale i ostatních fakult UTB ve Zlíně,“ dodala Petra Svěráková.

Akce je určena pro širokou veřejnost, prostory se otevírají hodinu před zahájením koštu. Více informací na https://kost.ft.utb.cz/.

Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně