Ve Zlíně začal 63. Zlín Film Festival

01.06.2023 12:18

ZLÍN - Zlín Film Festival, jehož 63. ročník dnes začal, přinese 295 filmů z 50 zemí světa i bohatý doprovodný program pro školy i celou rodinu. Přivítá významné osobnosti z filmové branže, které ode dneška míří do Zlína. Zlatý střevíček večer převezme herec Pavel Nový. Festival se letos koná v termínu od 1. do 7. června. Zlínský filmový festival letos začíná přesně na Den dětí a právě dětem a mládeži je určený především.
„Čekáme krásný týden spolu s naším festivalovým publikem a našimi hosty  v krásném prostředí jarního Zlína a našeho regionu. Děti i dospívající generace jsou náročné hravé publikum, těšíme se na něj i na naše hosty, partnery a sponzory, a věřím, že zlínští budou i letos dobrými hostiteli a sousedy,“ řekl prezident Zlín Film Festivalu Čestmír Vančura a dodal, že se filmový a doprovodný program samozřejmě nezaměřuje pouze na mladé diváky, ale i na další věkové kategorie a především rodiny.
Svým obsahem se festival soustředí i na školní kolektivy. „Pro velký zájem ze strany místních i mimozlínských škol jsme letos přidali ve Zlíně další projekční místo, kterým se stala aula UTB na Mostní. Kapacita dopoledních projekcí je v tuto chvíli naplněna z 85 procent a podobně je tomu i v případě dopoledních filmových workshopů,“ zhodnotila situaci výkonná ředitelka ZFF Jarmila Záhorová a doplnila: „Proti loňskému roku se mírně zvyšuje také počet mimozlínských škol, které se chystají na festival na jednodenní školní výlet. Letos jich k nám zamíří 38, nejvzdálenější jsou například z Litomyšle nebo Čáslavi.“

„Počet akreditovaných hostů, kteří se chystají do Zlína, dosáhl před začátkem festivalu čísla 2214. Kapacity všech ubytovacích zařízení ve městě, které jsme měli pro naše potřeby rezervovány, jsou v tuto chvíli zcela vyčerpány. A stejně jsou na tom i zbývající volné kapacity ve Zlíně a okolí,“ potvrdila výkonná ředitelka festivalu Jarmila Záhorová.
Historicky poprvé mohou filmové projekce navštívit i diváci v pražském kině Atlas. „Školní kolektivy i další diváci v Praze budou mít možnost být od zítřka součástí Zlín Film Festivalu a vidět tak 14 festivalových filmů,“ vysvětlila Markéta Pášmová. Dopoledním zahajovacím snímkem festivalu byl celovečerní animovaný film Tonda, Slávka a kouzelné světlo, který vznikl v česko-slovensko-maďarské koprodukci. Ve Zlíně se představil divákům ve světové premiéře v 10:00 hodin.
Jedné z animovaných postaviček tohoto snímku propůjčil svůj hlas i herec Pavel Nový, jemuž prezident festivalu udělí dnes večer ocenění Zlatý střevíček za celoživotní přínos kinematografii pro děti a mládež. „Cítím se poctěn, tudíž potěšení je na mé straně,“ reagoval na zprávu o ocenění Pavel Nový a dodal, že s tvorbou pro děti rozhodně ještě neskončil: „Konec konců, měl bych toto léto točit další film pro děti, ve kterém budu ze začátku tajemnou postavou.“ Druhý Zlatý střevíček převezme v závěru festivalu herečka Zlata Adamovská.
V rámci večerního zahájení se mohou hosté těšit od 19:00 hodin na kanadský snímek Billie Blue. Světovou premiéru letního příběhu o romantické prvnílásce přijedou na festival uvést režisérka Mariloup Wolfe, autorka předlohy a scénáře Sarah-Maude Beauchesne a hlavní představitelka Lilliane Skelly. 
První festivalový večer bude předána také Filmová cena TA ČR Za popularizaci vědy mezi mládeží. Letos se odborná porota zaměřila na mladé filmové tvůrce –⁠ žáky základních škol, kteří měli za úkol vytvořit krátký snímek o tom, jak si představují život ve městech budoucnosti založený na nových vynálezech.

Více na www.zlinfest.cz
Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Zlín Film Festival