Ve Zlíně oslaví den dětí zahájením 63. Ročníku Zlín Film Festivalu

31.05.2023 07:21

ZLÍN - Největší a nejstarší festival filmů pro děti a mládež na světě začíná již tento čtvrtek ve Zlíně a potrvá až do 7. června. Zahájí jej dvě světové premiéry. V jeho průběhu uvidí diváci 295 snímků z 50 zemí. Zlatý střevíček ve Zlíně převezme 1. června herec Pavel Nový, v závěru festivalu herečka Zlata Adamovská.

„Festival oficiálně odstartuje 1. června v 10.00 hodin světová premiéra rodinného česko-slovensko-maďarského snímku Tonda, Slávka a kouzelné světlo. Film režiséra Filipa Pošivače, vytvořený loutkovou animací, přináší poselství o tom, že se lze poprat s jinakostí v jakékoli podobě a že tolerance a zodpovědnost jsou karty, se kterými lze vždy hrát.

Jedné z animovaných postaviček propůjčil svůj hlas i herec Pavel Nový, jemuž prezident festivalu udělí ještě téhož večera ocenění Zlatý střevíček za celoživotní přínos kinematografii pro děti a mládež,“ uvedla Kateřina Martykánová, tisková mluvčí festivalu.

Během slavnostního večerního zahájení pro dospělé bude uvedena světová premiéra kanadského filmu Billie Blue. „Letní příběh o romantické první lásce přijedou do Zlína uvést režisérka Mariloup Wolfe, autorka předlohy a scénáře Sarah-Maude Beauchesne a hlavní představitelka Lilliane Skelly,“ sdělila umělecká ředitelka Zlín Film Festivalu Markéta Pášmová.

Po skončení projekce bude následovat tradiční zahajovací ohňostroj s hudebním doprovodem, tentokrát věnovaný stému výročí společnosti The Walt Disney. Na působivou barevnou show u Kongresového centra Zlín, která zahájí sedmidenní svátek filmu ve Zlíně, se mohou návštěvníci festivalu, těšit ve 22.00 hodin.

Festival se zaměří na slavnou československou animaci nebo evropské webové seriály pro mladé, tentokrát pocházející ze skandinávských zemí. Tématům určeným nejen mladé generaci se bude věnovat i doprovodný program festivalu. „Mimo jiné třeba v rámci besed a talk show s názvem Život je takovej, kde budeme hovořit se zajímavými osobnostmi o jejich životních vzletech a pádech,“ uvedla výkonná ředitelka Jarmila Záhorová a dodala, že v průběhu celého festivalu je opět připravený pestrý program pro celou rodinu na řadě míst ve městě.

Zlín Film Festival – Mezinárodní filmový festival pro děti a mládež je nejstarším a v současnosti největším filmovým festivalem svého druhu na světě. Udržuje si svoji prestiž nejen v rámci České republiky, ale také v zahraničí. Svědčí o tom i celá řada pozvání a účastí zástupců ZFF do porot mezinárodních festivalů v Lotyšsku, Německu, Polsku, Řecku, Indii a dalších zemích světa a velký zájem o filmovou dramaturgii festivalu.

Významného ocenění se festivalu dostalo v závěru roku 2019 v japonském Tokiu na KINEKO International Children´s Film Festivalu, kde získal cenu KINEKO HONORARY AWARD za přínos kinematografii pro děti a mládež.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Zlín Film Festival