Ve Vsetínské nemocnici přivítali jubilejního dárce a vyzývají další zájemce

04.05.2021 08:10

VSETÍN - Jubilejního, letos již 1000. dárce krve přivítali na hematologicko-transfuzním oddělení Vsetínské nemocnice.
„Radek Buček z Nového Hrozenkova začal s darováním před dvaceti lety, několik let však měl přestávku. Dnes přichází pravidelně společně s kolegy z práce. Darování doporučuje i dalším zájemcům a vsetínští zdravotníci jeho výzvu podporují,“ uvedla tisková mluvčí nemocnice Lenka Plačková.
Co by jubilejní dárce vzkázal těm, kteří o dárcovství krve teprve uvažují? „Ať to zkusí, krev je potřeba pořád," míní Radek Buček. Zdravotníci Vsetínské nemocnice se připojují. Blíží se doba dovolených a prázdnin, kdy bývá krve již tradičně nedostatek.
„Co se týká onemocnění covid-19, krev mohou darovat zájemci měsíc po ukončení karantény, měsíc po očkování. Pokud již vycestovali, tak 30 dnů po návratu z ciziny,“ vysvětluje primářka hematologicko-transfuzního oddělení Vsetínské nemocnice Jana Pelková s tím, že brzy již začne také tradiční období zvýšené aktivity klíšťat.
„Měsíc po přisátí klíštěte nemůže dárce darovat krev. Omezení platí také u tetování, a to dokonce po dobu šesti měsíců. Lidé jsou často překvapeni, že půl roku po tetování nemohou darovat krev,“ specifikovala primářka.
Dárci v covidové době jsou však podle ní velmi ukáznění, respektují nastavená opatření a snaží se pomoci. „Děkujeme všem, že stojí při zdravotnících, nemocnici, svým dárcovstvím pomáhali a pomáhají i pacientům nejen s covidem, kteří mohou být chudokrevní. I při omezení operativy se stále rodí, probíhá akutní operativa, lékaři pečují o zraněné po nehodách, úrazech, krve je zapotřebí vždy a všude. Doufáme, že již brzy se opět rozběhne také plánovaná operativa, a to potřeba krve ještě vzroste,“ dodala primářka.
Dárci krve se mohou přihlásit na tel. 571 818 605. „Přijďte darovat i se svými kamarády, spolupracovníky,“ vyzývají zdravotníci a děkují všem dobrovolným dárcům, ať již darují plnou krev či krevní plazmu, za pomoc při záchraně lidských životů a zdraví.
Do pomoci získat nové dárce se aktuálně připojil také Český svaz házené ve Zlínském kraji. „Obvykle se potkáváme ve sportovních halách při mistrovských utkáních, na trénincích, během turnajů. Dnes jde ale o něco podstatně důležitějšího, než jsou branky, body, sedmičky – jde o život,“ zvou k dárcovství především prvodárce. Darovat se bude ve Zlínském kraji 4. a 5. května 2021. Ve Vsetínské nemocnici se již ke středečnímu odběru přihlásilo pět házenkářů. 

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Vsetínská nemocnice

Pod foto: Radek Buček z Nového Hrozenkova.