Ve Vizovicích se bude v pátek soutěžit o nejlepší valašskou kyselici

30.01.2020 16:23

VIZOVICE - Kyselica, zelnica, zelňačka. Je jedno, jaký regionální název má, každý hned pozná, že jde o tradiční hutnou polévku z Valašska, která má společný základ – dobré domácí kysané zelí. Právě zelí totiž rostlo na políčku i u té nejchudší valašské chalupy. Na zimu se dávalo zakvasit do kameninových nádob a vařilo se z něj pak celý rok
„Kyselica patřila k polévkám, které se často jedly nejen k obědu, ale také ke snídani a k večeři. Její různé variace teď lidé budou moci přijít ochutnat do Domu kultury Vizovice na již tradiční soutěž o nejlepší valašskou kyselici. Klání, které se rok od roku těší většímu a většímu zájmu veřejnosti i soutěžících, se uskuteční v pátek 31. ledna po zahájení také už tradiční výstavy Šikovné ruce občanů Vizovic v 17 hodin,“ informovala Ivana kopečná z vizovické radnice.

Každoročně se do soutěže přihlásí okolo dvaceti kuchařů a kuchařek nejen z Vizovic. Rozhodovat bude chuť a vzhled kyselice. „Porota vždy přihlíží třeba na hustotu polévky a také jaké kuchař či kuchařka použili ingredience. Hlasovat bude jak předem vybraná porota, tak samozřejmě i veřejnost,“ přiblížila ředitelka DK Vizovice Jiřina Trlicová.

Každý, kdo se chce do soutěže přihlásit, musí navařit minimálně pět litrů polévky. „Ještě loni byly v pravidlech uvedeny tři litry, ale všem jsme říkali, ať navaří raději víc. Čím víc polévky soutěžící doveze, tím víc lidí ji ochutná a tím stoupají i jeho šance na umístění. A návštěvníků chodí čím dál víc, tak jsme letos oznámili rovnou pět litrů polévky,“ doplnila Jiřina Trlicová.

Za účast v soutěži dostane každý kuchař čtvrt kila zelí a diplom. Pro výherce je připravena hodnotná cena. Program už tradičně doplní přehlídka gajdošských kapel. Vystoupí Gajdošská J. Černíka ze Zlína, Děvčice z Vonice, Chlapi z Kašavy, Chlapčiska ze Spytihněvi a Petr Sovják z Neubuze.

Vlastimil Langer

Ilustrační foto: https://www.mestovizovice.cz/