Valašské frgály z Velkých Karlovic okouzlují gurmány ve Vídni

05.05.2021 13:19

VELKÉ KARLOVICE - Na legendárních valašských frgálech z Resortu Valachy Velké Karlovice si nově pochutnávají také gurmáni ve Vídni. „Do hlavního města Rakouska míří od letošního dubna zásilka koláčů pravidelně každý týden. Resort Valachy navázal spolupráci s tamní kavárnou Frgale - Cafe, kterou provozuje manželský pár s českými kořeny. A koláče tam slaví velký úspěch,“ uvedla tisková mluvčí resortu Martina Žáčková.
„Majitelé kavárny nás před časem oslovili s tím, že mají o frgály velký zájem a jestli jim je můžeme pravidelně posílat. Dodáváme frgály do vybraných obchodů na Moravě, ale zájem ze zahraničí byl novinkou, překvapilo nás to. Oslovit naší valašskou tradicí Vídeňany, zvyklé na úplně jiné druhy dezertů včetně tolik typického sachru, bylo ovšem zajímavou výzvou. Zatím do Vídně posíláme každý týden průměrně padesát koláčů – klasických tvarohových, makových a hruškových, ale také jiných ovocných,“ řekla Zuzana Vašutová, manažerka Resortu Valachy.
Resort provozuje vlastní pekárnu valašských frgálů již od roku 2013. Původním záměrem Resortu Valachy bylo pečení frgálů pro restaurace vlastních hotelů ve Velkých Karlovicích. Pro velký zájem je ale brzy začal prodávat i veřejnosti, která si je může koupit nedaleko pekárny v Bistru Razula. Dnes resort také dodává koláče do několika obchodů na Valašsku a do Bistrotéky Valachy ve Zlíně, pořádá pravidelné kurzy pečení frgálů pro veřejnost nebo tradiční soutěž o nejlepší frgál při Karlovském gastrofestivalu.
Vídeňská kavárna Frgale - Cafe, která je nejnovějším „odbytištěm“ karlovických frgálů, sídlí nedaleko zámku Schönbrunn. Majitelé ji otevřeli v listopadu 2020, když se po deseti letech vrátili z pracovních angažmá v Austrálii a Asii.
„Splnili jsme si dlouholetý sen mít malou kavárnu založenou na australské kávové kultuře a nabídce valašských frgálů. Máme předky na Moravě, kde je frgál tolik oblíbený, a chtěli jsme toto mimořádné pečivo přinést do Rakouska,“ vysvětlil spolumajitel kavárny Jaroslava Bílek. Frgály jejím hostům moc chutnají. „Lidé si pochvalují, že je těsto krásně měkké. Oceňují množství náplně - je to taková plná chuť. Zákazníci se k nám pro frgály vracejí. Jsou to hlavně ‚praví‘ Vídeňáci, ale přicházejí také Češi, kteří tady léta žijí, i ti s dávnými českými kořeny. Hodně lidí frgály nazývá sladkou pizzou. Zpočátku si kupovali hlavně ty s povidly a mákem, nyní je velká poptávka po hruškových,“ dodal Jaroslava Bílek.
Valašský frgál je jedinečným pečivem, které požívá ochrany Evropské unie – v roce 2013 se stal tzv. produktem s chráněným zeměpisným označením EU. To znamená, že tímto názvem mohou být opatřeny pouze koláče vyrobené na vymezeném území Valašska a splňující podmínky dané tradicí: mají v průměru cca 30 cm, váží 600 gramů a mají tzv. jednodruhovou náplň. Na Valašsku se frgály připravují pravděpodobně několik století. První písemné zmínky o nich pocházejí z roku 1826.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Resort Valachy