V Muzeu v přírodě Rymice uzamknou návštěvníci na zimu chaloupky

22.09.2022 07:17

RYMICE - Rozloučit s letošní sezonou v Muzeu v přírodě Rymice se mohou návštěvníci v sobotu 24. září od 13 do 17 hodin. Na tento den je připraven bohatý odpolední program nazvaný Zamykání chaloupek. Nabídne zábavu a poučení malým i velkým a vhodný je proto jak pro rodiny s dětmi, tak pro dospělé zájemce. Akce se koná jen za příznivého počasí.
Hlavním motivem programu jsou Karafiátovi Broučci, na kterých vyrostlo už několik generací dětí. „Stejně jako se hrdinové této knížky chystají na zimu, aby ji úspěšně překonali, tak i my chceme naše chaloupky dobře zazimovat, abychom je mohli na jaře opět otevřít návštěvníkům,“ uvedl vedoucí Muzea v přírodě Rymice Petr Hlavačka.
„Akce se bude konat v areálu na Hejnici. Zájemci si mohou prohlédnout některé tradiční podzimní či zimní práce, které pro naše předky byly běžnou součástí hospodářského roku, jako je sklizeň obilí a činnosti s ní spojené, zpracování vlny či práce na kolovrátku,“ přiblížila Martina Malá, tisková pracovnice muzea.
„Děti si vyzkoušejí řadu aktivit souvisejících se dřevem – například řezání dřeva a zatloukání hřebíků do dřevěných desek. Seznámí se s ptáčky, kteří odlétají do teplých krajin a kteří naopak u nás přezimují, i se zásadami jejich správného zimního přikrmování. Nachystány jsou krátké ukázky z Karafiátových Broučků a tvořivá dílna na téma bylinek a medu. Chybět nebude ani pouštění draků a výroba lucerniček,“ řekly lektorky Kateřina Mozgová a Ludmila Žákovská, které program pro děti připravily. Akce skončí v podvečer, kdy návštěvníci a děti s lucernami obejdou chaloupky a společně provedou akt uzamknutí.
Vstupné činí 70 Kč za osobu a lístky bude možné zakoupit v areálu Hejnice v objektu čp. 65. Zajištěno je i drobné občerstvení.
„Z důvodu konání tohoto programu budou 24. září omezeny běžné prohlídky Muzea v přírodě Rymice. Poslední prohlídka se uskuteční v 11.45 hodin,“ upozornil Petr Hlavačka.

Vlastimil Langer
Zdroj a foto:
Muzeum v přírodě Rymice