V Kroměříži začala oprava technologií chlazení na zimním stadionu

17.04.2020 07:36

KROMĚŘÍŽ - Práce na opravě technologie chlazení na zimním stadionu zahájili pracovníci společnosti Energo Choceň. „Jako první přijde na řadu demontáž mantinelů, odvoz a likvidace kapalin a přípravné práce na samotnou stavbu,“ popsal zástupce společnosti Kamil Vejdělek.

„Akce vyjde na 36 milionů korun, město na opravu získá dotaci zhruba 7,7 milionu korun ze Státního fondu životního prostředí,“ sdělil tiskový mluvčí kroměřížské radnice Jan Vondrášek.

Oprava je plánována tak, aby neohrozila začátek příští hokejové sezony, hotovo by mělo být v červenci. Stávající strojovna zimního stadionu je z roku 1972. Rekonstruována bude celá chladicí soustava, strojovna i ledová plocha. Kromě modernizace zimního stadionu je důležitým cílem také ochrana životního prostředí, kdy se množství použitého čpavku v zařízení sníží z šesti asi na dvě tuny. Kromě výměny technologie chlazení a stavebních úprav ledové plochy a jejího bezprostředního okolí se počítá také s osázením kluziště novými mantinely.

„Stavba si samozřejmě vyžádá bezpečnostní opatření, objekt strojovny i prostor za zimním stadionem tak bude ohrazen a veřejnosti nepřístupný. Budeme se ale snažit zachovat přístup na skatepark, který je z rozhodnutí vlády opět možné využívat. A také upravíme vstup na tenisové kurty, které od pondělka 20. dubna také opět pro občany otevřeme,“ uvedl místostarosta Karel Holík.

Na ledové ploše kroměřížského zimního stadionu se každoročně protočí více než 60 tisíc lidí. Stadion patří městu, které ho získalo ve veřejné dražbě v roce 2006 za 4,93 milionu korun. Kromě hokejistů ho využívají školy, školky a také veřejnost.

Radnice v roce 2008 opravila střechu, později ještě štítové stěny stadionu i další stěny objektu, z nichž odpadávalo sklo. V roce 2017 město opravilo osvětlení a ozvučení zimního stadionu. Další nákladné opravy však zimní stadion ještě čekají. V plánu je celková rekonstrukce interiéru i venkovního pláště, a také výstavba nové tréninkové haly ze zadní strany budovy.

Vlastimil Langer
Zdroj a foto: MěÚ Kroměříž