Uherské Hradiště plánuje výstavbu nového zimního stadionu

04.05.2021 07:05

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Starý zimní stadion odstranit a na jeho místě postavit nový, moderní stadion s dvěma ledovými plochami. Takovouto variantu investičního záměru Zimní stadion Uherské Hradiště schválila rada města a uložila odboru investic, aby začal s přípravnými pracemi celého procesu.
„Cílem investičního záměru, který město nechalo vypracovat, bylo prověřit jednotlivé varianty, jak je možné zimní stadion řešit, a také vyjmenovat všechny přínosy a negativa včetně finančního vyjádření. Po zvážení jednotlivých variant, mezi kterými byla například i rekonstrukce objektu, vyhodnotila rada města jako nejvhodnější variantu s výstavbou nového stadionu,“ informoval tiskový mluvčí hradišťské radnice Jan Pášma. 
„O neuspokojivém technickém stavu stadionu, kdy například střecha je na samé hranici životnosti, víme delší dobu a opakovaně jsme zvažovali, jak dál postupovat. Pro rozhodnutí v řádu stovek milionů korun je však potřeba nejprve prověřit možnosti a varianty a zhodnotit jejich výhody či negativa včetně předpokladu finanční náročnosti a možnosti dotací. Jako nejvýhodnější se nakonec ukázalo starý stadion nerekonstruovat, ale postavit nový, proto nyní započnou přípravné práce ke spuštění celého procesu,“ shrnul starosta města Stanislav Blaha.
„Nosná konstrukce střechy je na hranici životnosti, přičemž konstrukce příhradových nosníků a styčníků neumožňuje provedení konstrukčních opatření tak, aby bylo možno její životnost prodloužit. Kdyby se střecha pouze rekonstruovala, celá rekonstrukce by spočívala v jejím odstranění a realizaci střechy nové, včetně kompletní nosné konstrukce,“ dodal mluvčí.
Město by nový stadion stavělo metodou Designe & Build, tedy metodou dodávky výstavbových projektů, která je charakteristická tím, že zhotovitel své dílo provádí včetně projektové dokumentace až po samotnou realizaci a  kolaudaci  stavby. Objednatel specifikuje ve svém zadání pouze účel, standardy, rozsah a výkonová kritéria plnění, technické parametry stavby. Což se může na první pohled zdát jako velmi jednoduché, ale o to větší důraz musí být kladen na pečlivou přípravu zadání. V prvním kroku proto město připraví nejprve zadávací studii zimního stadionu ve zvolené variantě a ostatní zadávací podmínky, která bude podkladem pro výběr zhotovitele D&B.
Předběžné pořizovací náklady nového zimního stadionu jsou odhadnuty na zhruba 188 mil. korun (bez DP). Pro realizaci takto náročného projektu se město patrně neobejde bez využití dotací, které doplní financování z vlastních zdrojů.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: MěÚ Uherské Hradiště