Uherské Hradiště je druhé v kraji v soutěži Město pro byznys

18.03.2023 08:07

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Městu Uherské Hradiště se v letošním srovnávacím průzkumu Město pro byznys podařilo obsadit v rámci Zlínského kraje druhé místo. Srovnávací výzkum hodnotí všech 205 měst a obcí s rozšířenou působností v České republice.
„Podle výsledků průzkumu Uherské Hradiště skrývá podnikatelský potenciál. V rámci regionu město zaznamenává velmi vysoký meziroční nárůst počtu obyvatel. Má zároveň nadprůměrný počet uchazečů o zaměstnání, což je pro podnikatele důležitým lákadlem. Index stáří, tedy podíl lidí nad 65 let věku k lidem mladším 14 let, je nízký, což je příslibem rozvoje podnikání také do budoucnosti. Radnici pak hodnotitelé chválí za nadprůměrný počet úředních hodin, během nichž si podnikatelé mohou vyřídit vše potřebné,“ uvedl Jan Pášma, tiskový mluvčí hradišťské radnice.
V rámci Zlínského kraje Uherské Hradiště soutěž Město pro byznys již v minulosti vyhrálo, poprvé triumfovalo v roce 2020, o rok později svůj krajský triumf obhájilo a navíc obsadilo třetí příčku v rámci celé republiky. Vloni se Uherské Hradiště v kraji umístilo na bronzové pozici.
„Velmi mě těší, že se naše město ve srovnávacím průzkumu Město pro byznys opět prosadilo. Tento úspěch je důkazem, že se podařilo vytvořit kvalitní podnikatelské prostředí a zlepšit přístup veřejné správy k podnikatelům. Pozitivní prostředí pro podnikání přináší ekonomický růst a vytváří nová pracovní místa pro naše občany. Věřím, že se nám podaří tento trend udržet. Nepochybně k tomu přispívá také nové coworkingové centrum HUB 123, zaměřené na rozvoj podnikání a kreativních odvětví,“ zhodnotil úspěch starosta města Stanislav Blaha.
Srovnávací výzkum Město pro byznys hodnotí podnikatelský potenciál měst a obcí v České republice. Detailnímu zkoumání jsou podrobena všechna města a obce s rozšířenou působností v České republice. Hodnocení se dělí do dvou hlavních kategorií - podnikatelské prostředí a přístup veřejné správy. V rámci výzkumu jsou shrnuty všechny důležité informace a statistická data, která dále rozvíjejí diskuzi o vývoji podnikatelského prostředí v ČR.
V rámci Zlínského kraje byl letos Městem pro byznys vyhlášen Zlín, druhé Uherské Hradiště následoval Rožnov pod Radhoštěm.  Krajské výsledky byly vyhlášeny 15. března na krajském setkání Svazu měst a obcí ČR ve Zlíně.
Vlastimil Langer
Zdroj: MěÚ Uherské Hradiště
Ilustrační foto: Archiv SNZK