Tradiční fašank ve Strání se dá zažít netradičně v obýváku

11.02.2021 12:46

STRÁNÍ - Letošní 34. ročník Festivalu masopustních tradic, který je ve Strání na Uherskohradišťsku každoročně svátkem příznivců folkloru a lidových zvyků, našel řešení v tzv. Fašanku z obýváku. Co si pod tím máme představit, vysvětluje Barbora Macková z Mikroregionu Bílé Karpaty. „Současná situace nám nedovolí sejít se a veselit se na našich tradičních programech, proto proběhne tento ročník pouze on-line. Bude tedy velmi netradiční. Uvelebíte se v obýváku, nalijete si štamprlku slivovice, nakrojíte slaninu, nasmažíte koblihy a boží milosti. Hned poté si zapnete www.strani.cz, nebo facebook Strání živě a pak už se jen necháte námi bavit,“ přiblížila Barbora Macková.
Program on-line fašanku je rozdělen do tří dnů, stejně jako ten opravdový. V pátek 12. února se od 17:30 se uskuteční fašankový pátek Strání, milé Strání. V živých vstupech se můžete těšit na prezidenta festivalu, starostu obce, ale i na tetinky Kaču a Bětu, které se jistě postarají o nezapomenutelný fašankový zážitek.
Fašanková sobota 13. února je od 17 hodin věnovaná programu Fašanku, fašanku už je ťa na mále. V živých vstupech se můžete těšit na prezidenta festivalu Pavla Popelku a jeho odborné komentáře k video-dokumentům z let 1991 a 2001. Uvidíte i desetiminutový sestřih ročníků festivalu a záznam minulého ročníku FAŠANK 2020 ve Strání!
Neděle 14. února je věnována od 15 hodin Karnevalu z obýváku. Bude to živé vysílání pro děti s beruškou Baruškou a broukem Mílou s pohádkovým překvapením. Na produkci a živých vstupech se podílejí SMEDOMA a Muzeum Jana Amose Komenského Uherský Brod.
Programy jsou vysílány živě na facebookové stránkce Strání živě i z odkazu na webu obce Strání.  Fašank z obýváku je připravován pod záštitou ve spoluprací obce Strání a SPOKOS, z.s.
Vlastimil Langer
Zdroj: Centrála cestovního ruchu Východní Moravy, o.p.s.

Ilustrační foto je od organizátorů fašanku, autor Martin Štecher