Terapeutka radila maminkám jak pečovat pohybový aparát nejen svých dětí

28.07.2021 10:55

VSETÍN – Zdravé nohy, správné držení těla, jak pečovat o klenbu nohy, co způsobuje spadlá klenba, jak posilovat chodidlo a svaly kolem kotníku, jaké jsou nejčastější pohybové stereotypy nebo jak zlepšit vnímavost nohy bylo tématem další besedy s fyzioterapeutkou Veronikou Benschovou, která se konala v úterý 20. července v Rodinném a mateřském centru Sluníčko v rámci projektu Vsetín pro rodinu. Maminky, které se besedy účastnily, získaly informace, jak pečovat o chodidla a pohybový aparát nejen svých dětí.
„Další beseda v rámci projektu Vsetín pro rodinu byla na téma zdravé nohy, protože nohy jsou takovým základem, který potřebujeme, a které nás celý den nesou a ovlivňují celkové držení těla. Pokud nohy dobře nefungují, tak můžeme cvičit, jak chceme, věnovat se zádům, protahovat se a být aktivní, ale stejně se nezbavíme všech problémů. Musíme si uvědomit, že naše nohy a chodidla pracují od rána až do večera, kdy jdeme spát, proto je důležité věnovat jim nejen dostatečnou péči, ale poskytnout jim i prostor,“ uvedla fyzioterapeutka Veronika Benschová, která maminám v rámci besedy sdělila, co znamená poskytnout nohám prostor, jak jim umožnit jejich funkci a podpořit jejich zdraví.
V rámci vzdělávacího programu zaměřeného na Zdravý pohybový systém pro děti a dospělé proběhne každý měsíc až do listopadu setkání s fyzioterapeutkou v Rodinném a mateřském centru Sluníčko. V plánu jsou další workshopy, besedy, ale i cvičení s dětmi.
„Maminky tak mohou získat informace ke správnému držení těla, správnému psychomotorickému vývoji dítěte, jak funguje pohybový systém, svaly a klouby nebo možnosti odstranění potíží spojených s bolestmi zad. Součástí vzdělávacího bloku bude i výroba tzv. motorického koberečku nebo šití capáčků,“ informovala místostarostka Simona Hlaváčová, která má prorodinnou politiku ve Vsetíně ve své kompetenci. Zájemci o účast na vzdělávacích programech se mohou o jejich konání informovat v Rodinném a mateřském centru Sluníčko.
Město Vsetín získalo finance na realizaci projektu Vsetín pro rodinu v rámci soutěže Obec přátelská rodině realizovanou Ministerstvem práce a sociálních věcí, kde se v kategorii největších měst umístilo na 1. místě.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: MěÚ Vsetín