SPD Zlín zahájila volební kampaň před podzimními komunálními volbami

23.06.2022 08:41

ZLÍN - Kampaň před podzimními komunálními volbami zahájila v úterý 21. června tiskovou konferencí zlínská SPD.  Organizace do kampaně vstupuje s ústředním mottem Jsme obyčejní lidé jako vy. Hlavními pilíři kampaně jsou témata Voda – Byty – Doprava. Poselství pro občany a voliče Zlína zní: „Pomozte nám udělat město Zlín přívětivějším místem pro život obyčejných lidí“.
Na tiskové konferenci byla otevřena otázka bytové politiky, ukázky přímé demokracie v praxi, info o chystaném referendu, jež by mělo být součástí podzimních komunálních voleb a mělo by obsahovat osm otázek a další témata. Rovněž se zde otevřela otázka fungování společnosti VaK Zlín.
Jednotliví kandidáti představili odvětví, kterými by se v případě zvolení věnovali. Právník Karel Nedbálek by se rád věnoval problematice práva a školství, Monika Špalková přednesla návrhy v otázkách týkající se dopravy. Břetislav Prchal se věnoval problematice zdravotnictví, Naděžda Juříková chce vzbudit povědomí mladých lidí o politice a zájem o ni a také oživit největší zlínské sídliště Jižní Svahy.
Lídr hnutí Pavel Sekula hovořil o tom, že SPD bude prosazovat taková opatření, která přinesou občanům úspory na životních nákladech, které jsou ve Zlíně příliš vysoké.
Kombinace vysokých životních nákladů a nízkých mezd způsobuje, že mladí lidé se po skončení studií nevrací do rodného města, nezakládají zde rodiny a nevyhledávají zde pracovní příležitosti, nepodnikají. Počet obyvatel se nezvyšuje.
„SPD bude podporovat masivní výstavbu bytů tak, abychom mohli postavit do šesti let alespoň dva tisíce nových bytových jednotek, což by mohl vést ke snížení ceny bytů a snížení tržního nájemného. Podmínkou je, že město místo prodeje svých pozemků soukromým developerům, bude na těchto vlastních pozemcích stavět byty ve spolupráci s občany a bytovými družstvy. Výhodou takové výstavby je snížení ceny nových nemovitostí až o 25% a současně to sníží tlak na zvyšování tržního nájemného,“ zdůraznil Sekula.
Lídr hnutí také představil vizi postavení sportovní a kulturní víceúčelové haly na Jižních Svazích v prostorách bývalého torza pod Centrálním parkem. Součástí tohoto záměru by byla bytová výstavba a výstavba střediska praktických lékařů, dětských lékařů a dentistů. Obyvatelé sídliště stárnou a potřebují moderní lékařskou péči v místě bydliště. Všichni zde potřebují také místo pro společenský život.
Současně si myslí, že moderními vzory by se měli pro občany stát komunální politici. Události posledních dnů však ukazují, že takovými vzory nejsou. Občanské iniciativy a občané by měli mít přehled a dohled nad dosazováním osob do městských společností. Také by měli mít jako členové dozorčích rad kontrolu nad zadáváním městských zakázek. Hnutí SPD Zlín se zasadí o to, aby Zlín byl i nadále městem pořádku, zeleně a čistoty.
SPD by rádo dosáhlo na dvojciferný procentuální volební zisk. Hodlá vést kontaktní kampaň mezi občany. A to s přímou účastí jednotlivých kandidátů. Rozpočet kampaně je odhadem kolem 300 tisíc korun. Chce dosáhnout toho, aby město bylo pro občany partnerem a umělo naslouchat jejím problémům, které bude postupně řešit. K tomu zavede prvky přímé demokracie – referenda.
Posledním tématem byly informace ohledně Plánu udržitelné mobility do roku 2035, který budou ve čtvrtek 23. června schvalovat zastupitelé města Zlína. SPD se staví proti zavedení rezidenčního parkování a dalšího omezování svobod a zavádění „daní“.
Další tisková konference se uskuteční zhruba za čtrnáct dní a budou zde prezentovány otázky, jež by měly být součástí chystaného referenda.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: SPD Zlín