Škrancova výstava ukáže originál třímetrového sgrafita

01.03.2023 13:47

KROMĚŘÍŽ - Pro první výstavu letošního roku zvolilo Muzeum Kroměřížska představení díla výtvarníka Vladimíra Škrance (1922–1999). Oblíbeným tématem jeho tvorby bylo město Kroměříž. Výstavu Vladimír Škranc. Malíř kroměřížských zákoutí otevře vernisáž 2. března v 16.30 hodin.
Kromě kresby, grafiky, malby olejem a temperou se tento umělec věnoval také tvorbě sgrafit a práci se sklem ve spojení s architekturou. „Návštěvníci uvidí nejen malby a kresby, ale i práce monumentální a dekorativní, jako například originál více než třímetrového sgrafita z interiéru kroměřížského Starého pivovaru nebo návrh řešení výzdoby jeho vstupního portálu,“ uvedl historik umění a kurátor výstavy Martin Janák.
Zájemci se seznámí se Škrancovými díly z 50. až 80. let 20. století. „Výstava zdůrazňuje motivy z oblíbených míst v Kroměříži, k jakýmmimo jiné patří například Podzámecká zahrada, Tylova ulička nebo Riegrovo náměstí. Nebudou chybět ani malířovy typické plošné pohledy na město se schematicky pojatými památkami. Škrance představíme i jako autora domovních znamení na kroměřížském sídlišti Slovan,“ doplnil Martin Janák. Z veřejného prostoru mohou lidé znát také jeho sgrafitovou výzdobu rožnovského sídliště Záhumenní nebo vitráž v obřadní síni radnice v Kroměříži.

Vladimír Škranc se narodil v roce 1922 v Rohozné nedaleko Svitav. Už od dvou let však žil v Kroměříži. Vystudoval Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze, v jejímž zlínském ateliéru též vyučoval. V Kroměříži jej připomíná pamětní deska na domě na Riegrově náměstí, v němž tvořil. Zemřel v roce 1999 v Kroměříži, je pohřben na zdejším hřbitově.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Muzeum Kroměřížska