Revitalizace sídliště Trávníky začne ještě v průběhu prázdnin

02.07.2022 08:38

OTROKOVICE - Jedno z největších sídlišť v Otrokovicích se dočká kompletní obnovy. V polovině prázdnin odstartuje projekt s názvem Regenerace panelového sídliště Trávníky. Rozdělen je na osm etap, které by podle prvotních odhadů měly trvat devět let. Výsledkem by mělo být až 300 nových parkovacích míst, zrekonstruované chodníky, dětská hřiště, sportoviště i zeleň v okolí.
„Sídliště Trávníky bylo z velké části vystavěno v 60. a 70. letech minulého století. V lokalitě žije bezmála 3 500 lidí ve zhruba 1 700 bytových jednotkách. Zázemí sídliště přirozeně dožívá a mění se také standardy a nároky na bydlení,“ připomněla Lenka Vaculová, otrokovická tisková mluvčí.
 Z tohoto důvodu vznikla ve spolupráci s občany města koncepce revitalizace. S připravovaným projektem byli obyvatelé sídliště seznamováni jak v rámci pravidelného setkávání vedení radnice s obyvateli městských částí, tak i na městských vývěskách, a především pomocí ankety, v níž mohli lidé vyjádřit své připomínky a názory.
„Názory byly v podstatě shodné s konceptem připravovaného projektu, tedy nedostatek parkovacích míst, havarijní stav chodníků a dětských hřišť, absence místa pro odpočinek či neorganizované rozmístění odpadových nádob. Na základě navržených potřeb obyvatel sídliště byly navrženy jednotlivé etapy úprav pro rok 2022 až 2029,“ vyjmenoval vedoucí odboru rozvoje města Erik Štábl. Cílem je zlepšení podmínek pro sociální rozvoj jeho obyvatel a zkvalitnění okolního prostředí sídliště pro život jako fungujícího celku.
V srpnu bude zahájena 1. etapa revitalizace. Jako první zaznamenají změny lidé v ulici Kpt. Nálepky, která bude rozšířena, a vzniknou zde také nová parkovací místa. Navazující chodníky budou rekonstruovány, stejně jako veřejné osvětlení a zeleň. Investice, která by měla být hotová letos na podzim, vyjde na více než devět milionů korun. Město ji plně pokryje ze svého rozpočtu.
„Sídliště ve městě jsou přestárlá a čím dál více se začínají projevovat zejména kapacitní nedostatky v dopravním řešení. Sídliště byla budována v době, kdy na pět bytů připadlo jedno vozidlo. Dnes je trend opačný. Na jeden byt připadají běžně vozidla dvě. Hledali jsme řešení, kdy jsme zvažovali parkovací dům i odstavné plochy v okrajových částech města. Přesto jsme se stále potýkali s převažujícím názorem, že každý chce mít vozidlo co nejblíže svému bydlišti. Zrodil se tak projekt regenerace panelového sídliště, který počítá s rozmístěním nových parkovacích míst plošně ve všech částech zastavěné lokality,“ pokračovala starostka Otrokovic Hana Večerková.
„Chceme být koncepční a systematičtí tak, aby na sebe investice navazovaly a vzájemně se doplňovaly. Postupně tak přidáváme dílek za dílkem v pomyslné skládačce tvořící celkový obraz města. Proto i projekt regenerace panelového sídliště Trávníky řeší celou lokalitu nejen z pohledu dopravy, ale také veřejných ploch pro odpočinek, zábavu i zeleň. Vzhledem k velikosti lokality a celkovému objemu financí je vše rozvrženo do jednotlivých etap po letech. K urychlení realizace by mohla výrazně přispět dotace, která by pomohla projekt financovat,“ uzavřela Hana Večerková s tím, že město bude opakovaně žádat o dotaci z EU či jiných dotačních titulů. 

Vlastimil Langer
Zdroj: Městský úřad Otrokovice