Před jarmekem se rozzáří vánoční strom města

02.12.2022 14:12

VALAŠSKÉ KLOBOUKY - Nadcházející víkend se ve Valašských Kloboukách ponese ve znamení Valašského mikulášského jarmeku. „Jeho bohaté dění se soustřeďuje na sobotu 3. prosince, ale naladit se můžete přijít už o den dříve. V už dnes odpoledne se na dolním náměstí rozprostře malý trh doprovázený hudebními vystoupeními. V podvečer se pak v celé své kráse představí vánoční strom města, ke kterému přijde děti pozdravit také Mikuláš se svými čertovskými společníky. Po oficiálním zahájení jarmeku se můžete zajít podívat na vernisáže výstav, na koncert do kostela nebo na folkové posezení do pastoračního domu,“ uvedla Lenka Zvonková, kloboucká tisková mluvčí.
„Srdečně vás zveme na páteční program, kterým odstartujeme Valašský mikulášský jarmek a necháme s ním do města vplout i příjemnou předvánoční atmosféru. Vezměte své děti, vnuky a další blízké i přátele a přijďte s námi na Masarykovo náměstí v 17 hodin odpočítat okamžik slavnostního rozsvícení vánočního stromu. Spolu s touto dominantou se večer poprvé rozzáří i vánoční světelná výzdoba, která v příštích týdnech zkrášlí zejména centrum Valašských Klobouk,“ pozval starosta Josef Bělaška. „Přeji všem Klobučanům i návštěvníkům z blízka či daleka, aby se jim letošní Valašský mikulášský jarmek líbil a odnesli si pěkné zážitky,“ vzkázal starosta.
Trh v dolní části Masarykova náměstí od 13 hodin nabízí příležitost k nákupu dárků, rukodělného zboží i občerstvení. Od 15 hodin jej zpestří vystoupení cimbálové muziky Klobučánek, sboru ZUŠ Folklorika, dětí ze základní i mateřské školy a dechové hudby Mladí muzikanti.„A jaký by to byl začátek jarmeku, kdyby se náměstím nerozléhalo všudypřítomné řinčení čertovských zvonců? Můžeme prozradit, že hned po rozsvícení vánočního stromu přinese svatý Mikuláš našim nejmenším sladkou nadílku. A nebude chybět ani jeho čertovská družina,“ pousmála se Pavlína Žídková, předsedkyně organizačního výboru Valašského mikulášského jarmeku.
Kam se pak vydat za další jarmekovou kulturou? Galerie Vincúch v 18 hodin zahájí výstavu obrazů Jiřího Ročáka a Galerie G na gymnáziu v 18.45 hodin naváže otevřením výstavy obrazů Zdeňka Kutry a Evy Dudové. V kostele Povýšení svatého Kříže se budete moci od 19.15 hodin zaposlouchat do lidových písniček ze Študlova a užít si koncert Marie Hrnčiříkové a skupiny Adorare. A jestli máte rádi folk, můžete si v pastoračním domě od 19 hodin posedět se Sebrankou.

Vlastimil Langer
Zdroj a foto: MěÚ Valašské Klobouky