Pavel Nový dostal ve Zlíně Zlatý střevíček

02.06.2023 14:05

ZLÍN – Zlín Film Festival v úvodní den udělil první cenu. Zlatý střevíček za mimořádný přínos kinematografii pro děti a mládež převzal herec Pavel Nový. Nový je pravidelným hostem festivalu, letos ale svým večerním outfitem vyrazil všem dech.
„Pořadatelé zlínského filmového festivalu Pavlu Novému nedali ve Zlíně vydechnout a připravili mu opravdu nabitý program. Ještě před převzetím ceny se zúčastnil slavnostního zahájení pro dětské publikum, v premiérově uvedeném animovaném filmu Tonda, Slávka a kouzelné světlo totiž propůjčil hlas jedné z postav. Zúčastnil se také show na Červeném koberci, živého vysílání pořadu Sama doma České televize a neúnavně rozdával podpisy nekončící řadě fanoušků při autogramiádě v OZC Zlaté jablko,“ uvedla Kateřina Martykánová, tisková mluvčí zlínského festivalu.
Na tiskové konferenci, která předcházela zahajovacímu večeru, pak Nový přítomné novináře upozornil, že je na převzetí ceny připraven a že přijde v oděvu, ve kterém ho možná ani nepoznají. Na samotné předávání cen pak opravdu dorazil v pro něj netradičním outfitu. Vyznavač sportovní módy a krátkých kalhot všechny překvapil klasickým černým oblekem s dlouhými kalhotami!
Zlínské publikum Nového herectví ocenilo dlouhým potleskem. „Patří se poděkovat,“ řekl čerstvý držitel ceny na pódiu. Při děkování rodičům i celé rodině zmínil, že bude brzy pradědečkem. A děkoval také lékařům, kteří jej v roce 2007 vrátili do života a umožnili mu, jeho slovy, „druhý život“. Divákům proto popřál hlavně hodně zdraví. „Opatrujte se a buďte hodní na děti. Což já jsem moc nebyl,“ rozesmál v závěru publikum.

Pavel Nový je český herec a moderátor, od roku 1989 je členem Studia Ypsilon. Popularitu mu vyneslyzejména postavy zvukaře Pepy z veselohry S tebou mě baví svět (1982) nebo hrázného Palyzy v seriálu Velké sedlo (1985). Během své kariéry vytvořil desítky filmových rolí. Výraznou stopu v jeho kinematografii posledních let zanechala spolupráce s režisérem Janem Švankmajerem na filmech Spiklenci slasti (1996) a Otesánek (2000). V roce 2017 získal cenu Českého lva za mužský herecký výkon v hlavní roli snímku Bába z ledu režiséra Bohdana Slámy.

Více na www.zlinfest.cz.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Zlín Film Festival