Ondřej Groh a Tobiáš Pupík jsou nejlepšími mladými spisovateli

13.12.2022 14:11

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Město Valašské Meziříčí ve spolupráci s městskou knihovnou a kulturní komisí ocenilo úspěšné mladé spisovatele, kteří se zapojili do 24. ročníku oblíbené Literární soutěž Miroslava Kabely. O příčky nejvyšší a finanční odměnu tentokrát bojovalo 53 autorů.

„Mladí spisovatelé a spisovatelky soutěžili v kategoriích mladší (13 až 15 let) a starší (16 až 20 let). Popasovat se museli s jedním ze čtveřice společných témat, kterými byla: 1) HarryPotter – 8. díl – Návrat do Bradavic, 2) Svět 2022 – aneb jak to vidím já, 3) Dům, ve kterém budu bydlet, svět, ve kterém budu žít a 4) Vánoční pohádka. Jejich práce pak posuzovala odborná porota v čele se spisovatelkou Alenou Mornštajnovou, kterou doplnily Alena Dobešová, Jana Černocká a Zdeňka Smahlová,“ uvedl Jakub Mikuš, tiskový mluvčí meziříčské radnice.
„Je vždy dobře, když děti a mládež dokáží vyjádřit své myšlenky a názory psanou formou. O to cennější je tato schopnost v dnešní době sociálních sítí. Literatura má totiž své neocenitelné kouzlo. Těší mě, že se letos do naší tradiční soutěže zapojilo přes padesát mladých spisovatelek a spisovatelů, kteří se nebáli své díla prezentovat veřejně. Za to a také za vysokou kvalitu jednotlivých prací jim patří velký dík,“ nešetřil chválou místostarosta Petr Nachtmann, který se zhostil oceňování nejúspěšnějších mladých autorů letošního ročníku Literární soutěže Miroslava Kabely.

Výsledky
Mladší kategorie 13–15 let (celkem 28 prací): 1. Ondřej Groh, 2. Štěpánka Hauserová, 3. Antonie Marková.
Starší kategorie 16–20 let (celkem 25 prací): 1. Tobiáš Pupík, 2. Veronika Drajsajtlová, 3. Jitka Chromková.

Sborník vítězných prací naleznete na webu knihovny www.mekvalmez.cz.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: MěÚ Valašské Meziříčí