Odlehčovací služba Charitního domova v Otrokovicích pomáhá v péči o seniory

03.03.2021 14:31

OTROKOVICE - Službu Domov pro seniory zná téměř každý. Je také spousta rodin, které se o svého seniora starají doma. Setrvání ve své rodině je pro seniora jistě nejlepší. Co dělat, když musíte na operaci, zrekonstruovat dům,nebo si vyřídit jiné časově náročné záležitosti? Pro takové případy je tady odlehčovací služba Charity Otrokovice.
„Odlehčovací službu poskytuje Charita Otrokovice již od roku 2003. Cílem služby je, aby senior mohl co nejdéle setrvat v rodinném prostředí. Když ale nastane situace, kdy si pečující osoba potřebuje zařídit ‚své věci‘, je možné seniora od 65 let umístit na odlehčovací službu. Takového pobytu je možné využít maximálně tři měsíce v roce. Jedná se o seniory, kteří z důvodu svého věku a s tím spojeným zhoršeným zdravotním stavem, potřebují zajistit krátkodobou péči,“ uvedla tisková mluvčí otrokovické radnice Romana Pastuszková.
„Služba zajišťuje celodenní stravu, celkovou pečovatelskou a ošetřovatelskou péči a ubytování ve 2. lůžkovém pokoji, což je i kapacita služby. Pokoj je  vybaven polohovacími lůžky, televizí, křesly pro seniory a má vlastní koupelnu s WC. Uživatelé se mohou účastnit také různých akcí a k dispozici je jim i křesťanská duchovní a pastorační péče,“ přiblížila službu Veronika Cívelová, vedoucí Domova pro seniory.
Smyslem služby je poskytnout pečujícím osobám určitý čas k oddechu a vyřízení nutných záležitostí. Pečujícím je také poskytnuto poradenství a pomoc při řešení aktuální situace.
„V současné době službu poskytujeme bez omezení. Jen společné aktivity nejsou u nás v domově prozatím v takové míře, jako před vypuknutím onemocnění Covid-19 a klient služby se musí připravit na to, že po nástupu proběhne testování na přítomnost Covid-19 antigenním testem,“ doplnila Veronika Cívelová.
Odlehčovací služba se nachází v budově Charitního domova Otrokovice, Na Uličce 1617. Více informací se dozvíte zde: www.otrokovice.charita.cz.

Vlastimil Langer

Zdroj: Charita Otrokovice