Odborná porota vyhlásila výsledky soutěže Stavba roku 2020 Zlínského kraje

21.09.2021 18:01

ZLÍNSKÝ KRAJ - Velmi netradičně probíhala letos soutěž Stavba roku Zlínského kraje. Devatenáctý ročník museli organizátoři z krajské organizace Svazu podnikatelů ve stavebnictví ČR a České komory autorizovaných inženýrů a techniků ve výstavbě přizpůsobit společenským omezením, která se ovšem nepodepsala na počtu přihlášených staveb.

O přetrvávajícím zájmu ze strany investorů, projektantů a stavbařů svědčí v této i pro stavebnictví složité době 43 přihlášených staveb, které obsáhly všech sedm kategorií. „Přesto, že jsme museli tento ročník z důvodu společenských omezení časově přizpůsobit, tak co do počtu staveb, tak i do jejich kvality, považujeme soutěž za úspěšnou. Hodnocení je každoročně nesmírně zajímavé, vidíme jak stavby menšího rozsahu, tak investičně náročné. Ani jedna stavba nejde zcela srovnat s jinou, liší se jak obsahovou náplní, dispozicemi, použitými materiály, detaily. Pro nás členy poroty je prohlídka staveb a jejich vyhodnocování nesmírně poučné, inspirující. V každém případě i obohacující novými znalostmi, technologiemi, materiály,“ zdůraznila Dagmar Nová, předsedkyně odborné poroty,

Všech 43 přihlášených staveb dokončených v loňském roce splnilo podmínky pro hodnocení. Odborná komise rozhodla udělit šest hlavních cen a patnáct čestných uznání. „O dobré úrovní našich stavebních firem svědčí také fakt, že do kategorie Stavby realizované mimo území ZK bylo letos přihlášeno deset staveb. Členové poroty na závěrečném hodnocení konstatovali, že úroveň přihlášených staveb jak po stránce architektonické, technické i kvality provedení se neustále zlepšuje a je na vysoké úrovni. Ocenění by si zasloužila převážná většina staveb a porota má někdy dilema, které stavby ocenit,“ doplnil Zdeněk Hoza, tajemník poroty.

Tradičně nejvíce staveb bylo přihlášeno do kategorií občanských staveb a staveb mimo Zlínský kraj. Komise hodnotila 11 a 10 realizací. V kategorii rozvojových projektů měst a obcí hodnotila šest projektů, opět vysoká úroveň byla mezi stavbami průmyslovými a zemědělskými – bylo jich přihlášeno pět, v kategorii dopravních, inženýrských a ekologických komise porovnávala tři.
„V kategorii rodinných domů jsme hodnotili čtyři stavby a také čtyři stavby byly přihlášeny v kategorii domy pro bydlení. Odborná porota složená ze zástupců organizátorů, odborných poradců z řad architektů a vedení Zlínského kraje se letos rozhodla udělit nejvyšší ocenění GRAND PRIX arch. Pavla Nováka. Svoji cenu udělil hejtman Zlínského kraje Radim Holiš, pod jehož záštitou se soutěž koná a také členové Syndikátu novinářů Zlínského kraje,“ doplnila Jana Bubeníková, členka komise.

V devatenáctileté historii o nejhodnotnější stavební počin ve Zlínském kraji bylo uděleno nejvyšší ocenění pouze šestkrát. Sedmé putuje do Beskyd na Pustevny. Cenu GRAND PRIX arch. Pavla Nováka udělila porota stavbě Libušín - vědecká rekonstrukce národní kulturní památky, obnova objektu po požáru. Jedná se o významný společenský počin přesahující hranice našeho regionu, který může být příkladem pro obnovy a rekonstrukce podobně významných kulturních památek. Po zásluze tato stavba dostala dvě nejvyšší ocenění a jako poděkování všem, kteří se na rekonstrukci podíleli je jistě obrovská návštěvnost tohoto místa. 

Cena hejtmana národní kulturní památce Libušín    
Pustevny jsou jedinečné místo ve Zlínském kraji a jsem velmi rád, že jsou opět kompletní. Libušín je symbolem Pusteven, jde nejen o připomínku architekta Jurkoviče, ale jedná se o součást typické architektury Zlínského kraje. „Obnova roubené národní kulturní památky si vyžádala dlouhých šest let. Stojí za ní kvalitní ruční práce, tradiční techniky a současně úcta k tomu místu. A také díky vědecké rekonstrukci dnes stojí na svém místě věrná kopie této stavby. Všem, kteří se na znovuzrození Libušína podíleli, patří velké díky,“ řekl Radim Holiš, hejtman Zlínského kraje

Cena novinářů míří do Spytihněvi za svěží a nápaditě navrženou letní vyhlídkovou terasu, která se stala součástí restauračního provozu v oblíbeném přístavišti Na Rejdě na Baťově kanálu. Elegantní lehká ocelová konstrukce s palubovými terasami pro posezení a vyhlídku pod lanovím se stínícími plachtami je vzdušnou stavbou – fenoménem, který k přístavišti výletních lodí bytostně patří.

Ocenění pro stavbyvedoucího
Cena se uděluje za dlouhodobé, úspěšné a kvalitní řízení staveb. Letos ji získal Jaroslav Rako, stavbyvedoucí akciové společnosti Pozemní stavitelství Zlín, který je podepsán na většině oceněných staveb domovské firmy. Letos se podílel na realizaci Polyfunkčního domu Uherský Brod a Nemocnice Uh. Hradiště. V minulých ročnících například na oceněných stavbách v Holešově, Zlíně - Kudlově, Kroměříži, Chropyni, Napajedlech.   

Vlastimil Langer

Zdroj: Odborná porota soutěže Stavba Roku Zlínského kraje
Foto:  Rudolf Maňas, odborná porota