Na výstavu Josefa Lady zavítá jeho vnuk, uskuteční se i beseda s večerní prohlídkou

26.02.2023 09:01

ZLÍN – Výstava Josefa Lady v galerii Desítka v Obchodním domě ve Zlíně láme rekordy. Od začátku února už ji zhlédlo 2 300lidí a návštěvnost den ode dne roste. V závěru února si výstavu přijedou „zkontrolovat“ i potomci slavného českého malíře – vnuk Josef Lada a jeho synové. Při té příležitosti se zde uskuteční beseda spojená s mimořádnou večerní prohlídkou.
Ladovi na výstavu, letos největší v České republice, zapůjčili několik děl z rodinné sbírky. „Vnuk Josef Lada a jeho synové mají velký zájem si výstavu přijet prohlédnout, zavítají k nám v úterý 28. února. Při té příležitosti s nimi od 18:30 chystáme besedu pro veřejnost. Zveme všechny, kteří se chtějí dozvědět zajímavosti o výstavě i ‚ladovském životě‘ a odkazu. Poté bude následovat možnost individuální prohlídky a atmosféru večera podtrhne živá hudba,“ uvedl Pavel Chmelík z galerie Artrium Zlín, která výstavu společně s Obchodním domem pořádá.
Vnuk Josef Lada je v současné době hlavním nositelem malířova odkazu a správcem rodinné sbírky. Společně se syny se zabývá dohledem nad licenčními a autorskými právy. „Na besedu a prohlídku je nutná rezervace (mailem na naselova@artriumzlin.cz, tel. 731 061 956).
Výstava Josefa Lady v Galerii Desítka, v 10. podlaží Obchodního domu, je k vidění denně od 10 do 18 hodin a to do 19. března. Představuje celkem 118 děl zapůjčených z dvanácti českých muzeí, galerií a sbírek. Při lednové vernisáži ji osobně pokřtil herec Josef Dvořák, nejznámější český vodník, představitel (nejen) ladovských pohádkových postaviček a milovník Ladovy tvorby,“ sdělila marina Žáčková, tisková mluvčí obchodního domu.
Jde o největší Ladovu výstavu, která se bude letos v tuzemsku konat. Koncipována je jako retrospektivaLadova díla od méně známého raného období přes éru inspirovanou Mikolášem Alšem až po vrcholnou tvorbu dobře známoumilovníkům typických ladovských obrázků, mezi nimiž nechybí populární výjevy z venkovského života, pohádek nebo třeba příběhů dobrého vojáka Švejka. Velkou pozornost ale přitahují také málo známá raná díla, zachycující v černobílém provedení vtipné výjevy z měšťanského života. „Stylově jsou tak odlišná, že v nich málokdo na první pohled odhalí ladovský rukopis. Pro mnoho návštěvníků je to velmi překvapivé,“ dodal Pavel Chmelík.
Výstavudoplňuje promítání dokumentárních filmů a více o životě autora se návštěvníci dozvídajítaké z informačních panelů, k nimž texty koncipoval přední znalec Ladovy tvorby Jiří Olič, autor jeho nejrozsáhlejší monografie. Ta je na výstavě k zakoupení, stejně jako další knihy, pohlednice či omalovánky pro děti. Současně s výstavou je otevřena i galerijní kavárna s netradičním výhledem na Zlín.

Vlastimil Langer
Zdroj: Obchodní dům Zlín