Muzeum regionu Valašsko zve na on-line výstavu meteoritů

09.02.2021 14:20

VSETÍN - Další zajímavou virtuální výstavu zpracovanou odbornými pracovníky Hvězdárny Vsetín najdete aktuálně v on-line sekci na webových stránkách Muzea regionu Valašsko. Nese název Meteority na hvězdárně a přináší zajímavý pohled do světa „vesmírných těles, na zem spadlých“.
„Muzejní on-line galerii najdete na webu www.muzeumvalassko.cz v sekci Virtuální výstavy. V současné době nabízí 25 zajímavých titulů napříč obory, kterými se zabývají pracovníci Muzea regionu Valašsko,“ informoval pracovník muzea Jiří Koňařík. 
Jedna z pěti poboček muzea Hvězdárna Vsetín se tentokrát rozhodla zprostředkovat lidem prohlídku výstavky vzácných meteoritů z různých koutů planety, která je zde při běžném provozu k vidění od jara loňského roku.
Zájemci v ní najdou fotografie jednotlivých exponátů s krátkým doprovodným textem a informace o nejzajímavějších nálezech i pozorovaných úkazech z různých koutů planety. K nejvzácnějším exponátům patří tzv. lunární (Lunait) a marsovské (Schergottit) meteority. 
„Jedná se o sekundární meteority, které vznikly tak, že jiný meteorit nejprve narazil do Měsíce či Marsu a vyvržený materiál se dostal k nám na Zemi,“ přiblížil odborný pracovník Hvězdárny Vsetín Martin Leskovjan.
„Prohlédnout si můžete například i úlomek „mediální celebrity“ meteoritu Chelyabinsk, který zazářil 15. února 2013 nad stejnojmenným ruským městem a obrázky jeho pádu tehdy obletěly celý svět,“ doporučil Leskovjan. 
Kromě sekce Virtuální výstavy je na stránkách www.muzeumvalassko.cz i spousta další on-line zábavy, např. zajímavé hry pro děti i dospělé, unikátní snímky z muzejního archívu, návštěvníci stránek si mohou stahovat časopisy zdarma nebo získat podrobné informace o počasí ve Vsetíně.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Muzeum regionu Valašsko