Mezinárodní festival Talentinum začíná dnešním slavnostním koncertem

05.05.2022 14:59

ZLÍN – Pod záštitou hejtmana Zlínského kraje Radima Holiše a zlínského primátora Jiřího Korce začíná dnes 26. ročník mezinárodního hudebního festivalu mladých koncertních umělců Talentinum 2022. Potrvá až do 20. května ve Zlíně, Uherském Hradišti, Kroměříži a Luhačovicích.
Festival začíná dnes od 19.00 hodin ve Velkém sále Kongresového centra Zlín Slavnostním koncertina Talentina 2022, jehož hlavními tvářemi budou tentokrát Josef Špaček a Leoš Svárovský – v obou případech umělci, kteří se tohoto festivalu zúčastnili ještě v době, kdy se o nich teprve hovořilo jako o vycházejících hvězdách na českém hudebním nebi.
Josef Špaček, v současnosti jeden z nejvyhledávanějších českých houslových virtuózů, se vůbec poprvé představil na Talentinu před patnácti lety, kdy tehdy jako dvacetiletý naprosto okouzlil svojí oslňující virtuozitou přítomné zlínské publikum v bývalém Domě umění. Tentokrát v jeho podání zazní skvostná Španělská symfonie pro housle a orchestr Édouarda Lala.
Program koncertu doplní Divertimento pro orchestr původem švýcarského skladatele Pierra Wissmera a nestárnoucí Patetická symfonie Petra Iljiče Čajkovského. Dirigentské taktovky se ujme hlavní hostující dirigent Filharmonie Bohuslava Martinů Leoš Svárovský, který se poprvé, tenkrát jako flétnista, zúčastnil festivalu Talentinum již v roce 1986.
Mezinárodní festival mladých koncertních umělců Talentinum pravidelně poskytuje nadějným interpretům příležitost vystoupit za doprovodu filharmonického tělesa, získat tak nenahraditelné zkušenosti a zároveň prokázat míru vlastní interpretační úrovně. Tato přehlídka s mezinárodním dosahem, jejíž první ročník se v tehdejším Gottwaldově poprvé uskutečnil v květnu roku 1972, se již spolehlivě etablovala na místní kulturní scéně a stala se její nedílnou součástí. Za půlstoletí své existence hostil tento podnik celou řadu význačných hudebníků a v průběhu května 2022 napíše již svoji šestadvacátou kapitolu.

Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Filharmonie Bohuslava Martinů