Městský háj láká k procházkám i poznávání

27.05.2023 14:43

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Společný česko-slovenský projekt Ťapkání po kopcách na Valašsku i v Kysucích dokončila valašskomeziříčská radnice. Návštěvníkům se díky němu mimo jiné zpřístupnily městské lesy v Podlesí, které skrývají nejednu historickou zajímavost a lidé zde narazí i na medvěda.
„Městský háj v Podlesí patří k oblíbeným výletům rodin a sportovců v našem městě. Chtěli jsme jej však ještě trochu zatraktivnit a přiblížit více lidem. Málo se totiž ví, že zdejší lesy jsou městským majetkem už od roku 1502,“ přiblížila místostarostka Yvona Wojaczková. Díky spolupráci se slovenským Domem kultúry v Čadci a podpoře Evropské unie tak historii valašskomeziříčských městských lesů přibližuje pět zastavení.
„Lidé se dozvědí, kde se v Městském háji nachází Rybárka nebo Umrlčí cesta a příjemnou vycházkou dorazí až Pod vrchol. S dětmi si mohou zahrát lesní piškvorky, a když se budou pozorně dívat, spatří také medvěda. Toho v životní velikosti vyřezal slovenský řezbář Michal Husár a rozhodně patří k velkým lákadlům celé trasy,“ doplnila místostarostka Yvona Wojaczková.
Okruh Městským hájem měří přes čtyři kilometry a zájemci si k jeho zdolání mohou v Turistickém informačním centru zapůjčit také hole na nordicwalking.

Vlastimil Langer
Zdroj a foto: MěÚ Valašské Meziříčí