Kroměříž připravila pro turisty sérii poznávacích tematických procházek

05.05.2021 14:04

KROMĚŘÍŽ - Kroměřížská radnice připravila na nadcházející turistickou sezonu sérii krátkých poznávacích tematických procházek pod názvem Kroměříží po svých.
„Ještě nevíme, co stát kvůli epidemii koronaviru letos v oblasti kultury a cestovního ruchu povolí. Očekáváme ale, že řada lidí bude cestovat po České republice a Kroměříž právem patří mezi vyhledávané cíle. Chceme turistům ukázat, že naše město nemá jen zámek a zahrady, ale že je u nás spousta zajímavých míst a zákoutí, která mají své kouzlo a historii,“ uvedl starosta Jaroslav Němec.
Trasy vedou centrem města a jsou dlouhé zhruba jeden až dva kilometry. „Lidé je projdou zhruba za půl hodiny až 50 minut, budou mít aktivní pohyb a ještě se zabaví. Ke každé trase město vydalo mapku s popisem míst, která spolu logicky souvisejí. Mapka je praktická, vejde se do kapsy. Díky ní turista nepotřebuje průvodce,“ popsala Šárka Kučerová z radničního odboru Útvar tajemníka, který má cestovní ruch na starost. Mapka bude k dostání v Turistickém informačním centru.
Letos město připravilo celkem čtyři trasy nazvané Po stopách židovské historie, Kostely tvořící tvář města, Dětská výprava za poznáním a Arcibiskupský zámek a zahrady. „Výhodou těchto tras je také to, že si je lidé mohou projít kdykoliv, tedy i v době, kdy budou kvůli koronaviru památky a kulturní a turisticky atraktivní instituce uzavřené. Zajímavosti o nich se dozví díky zmíněné mapce s informacemi,“ dodala vedoucí odboru Útvar tajemníka Petra Svačinová.
„Na příští rok město připravuje další tematické trasy, které představí například zajímavé domy na Velkém náměstí, vojenskou historii Kroměříže nebo místa související s osobností kroměřížského rodáka Karla Kryla,“ doplnil Jan Vondrášek, tiskový mluvčí kroměřížské radnice.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: MěÚ Kroměříž