Krajští radní schválili poskytnutí dotací 65 venkovským prodejnám

12.02.2023 15:29

ZLÍNSKÝ KRAJ – Přidělení dotací 65 malým prodejnám na venkově, které je využijí na financování svých provozních výdajů, schválili krajští radní. Mezi tyto prodejny bude rozdělena celková částka šest milionů korun. Část z těchto dotací však musí ještě schválit také krajské zastupitelstvo 27. února.
„Venkovské prodejny naši podporu potřebují. Na jejich existenci jsou totiž mnozí obyvatelé menších obcí závislí. Proto jsme v roce 2021 poprvé vyhlásili dotační program na podporu těchto prodejen. Tehdy jsme pro ně měli vyčleněny tři miliony korun, které nám poskytlo Ministerstvo průmyslu a obchodu. Zájem ze strany žadatelů byl ale obrovský a my jsme byli schopni uspokojit jen necelou polovinu z nich. Pro následující rok jsme se proto rozhodli tuto podporu výrazně navýšit přímo z krajského rozpočtu,“ uvedl náměstek hejtmana Lubomír Traub, zodpovědný za strategický rozvoj, územní plánování a cestovní ruch. Na realizaci programu poskytl kraj ze svého rozpočtu dva miliony korun, čtyři miliony obdržel z Ministerstva průmyslu a obchodu ČR.
V rámci Programu podpory malých prodejen na venkově OBCHŮDEK 2021+ si provozovatelé mohli zažádat o dotaci až do výše 100 tisíc korun na částečnou úhradu svých provozních výdajů.
„Žádosti předložili provozovatelé celkem 79 prodejen. Hodnotícími kritérii byla velikost obce, v níž se prodejna nachází (preferovány byly nejmenší obce do 350 obyvatel), vzdálenost od nejbližší další prodejny (preferovány byly prodejny s větší vzdáleností) a počet zaměstnanců (preferovány byly prodejny s nižším počtem zaměstnanců). V případě shodného počtu bodů rozhodovalo datum a čas doručení žádosti,“ sdělila Soňa Ličková, krajská tisková mluvčí.
Z celkového počtu 65 podpořených prodejen, se jich nejvíc nachází v okrese Kroměříž (22), v okresech Uherské Hradiště (16), Zlín (15) a Vsetín (12).  Jejich provozovateli jsou ze 48 % právnické osoby předkládající žádosti na dvě a více prodejen, z 31 % podnikající fyzické osoby, ze 14 % obce a z 8% ostatní právnické osoby.

Vlastimil Langer
Zdroj: Zlínský kraj

Ilustrační foto: Archiv SNZK