Kraj vloni rozdělil mezi včelaře téměř 1,5 milionu korun

22.02.2023 11:15

ZLÍNSKÝ KRAJ – Téměř 1,5 milionu korun rozdělil vloni Zlínský kraj z programu na podporu včelařství. Podpora určená na nákup vybavení, osiva či sazenic medonosných rostlin zamířila ke 127 včelařům. Zájem o dotaci meziročně vzrostl zhruba o 400 tisíc korun.
„Včelařství není jen zábava, je to činnost pro přírodu velmi užitečná. Zároveň to hlavně v začátcích není záležitost úplně levná. Pokud chceme, aby nám včelaři, potažmo jejich včely, pomáhali, je finanční pomoc zcela na místě. Kraj proto chov včel podporuje dlouhodobě,“ řekla statutární náměstkyně hejtmana Hana Ančincová,v jejíž gesci je oblast zemědělství a životního prostředí.
Cílem programu je podpora začínajících i stávajících včelařů ve Zlínském kraji. Ti mohli v loňském roce požádat o příspěvek ve výši pět až 12 tisíc korun. „Loňský rok byl, co se týká žádostí o podporu, nadprůměrný. Zájem ze strany včelařů mě samozřejmě těší, zejména těch mladších začínajících,“ dodala náměstkyně.
Dotační program Zlínský kraj otevřel i v roce 2023. Žádosti bylo možné podávat od 23. ledna do 17. února. Nyní budou žádosti vyhodnoceny.

Vlastimil Langer

Zdroj: Zlínský kraj
Ilustrační foto: Archiv SNZK