Hulín si připomněl osvobození a konec nejničivějšího válečného konfliktu v dějinách lidstva

06.05.2021 11:03

HULÍN - Tichou vzpomínkou a položením věnců si ve středu 5. května město Hulín připomnělo 76. výročí osvobození od německkých  okupantů a ukončení 2. světové války. Vzpomínkové akce se uskutečnily bez přítomnosti veřejnosti, důvodem byla opatření proti šíření pandemie koronaviru.
„Ani v současné komplikované době nezapomínáme na oběti nejničivější války, kterou lidstvo dosud zažilo, ani na vojáky, kteří nám v květnu roku 1945 vrátili svobodu. Na hrůzy 2. světové války se nesmí nikdy zapomenout, stejně jako na důvody, které vedly k jejímu vzniku,“ upozornil Roman Hoza, starosta Hulína.
Boje, které se počátkem května roku 1945 vedly v okolí Hulína, jsou považovány za nejtěžší, které na území tehdejšího protektorátu Čechy a Morava podstoupil 1. československý armádní sbor. Padly při nich více než tři desítky vojáků. Osm z nich je pochováno na hulínském hřbitově, 14 v Břestu a osm v Kroměříži.
„Výročí konce 2. světové války a osvobození od nacistické okupace si v sobotu 8. května připomene i nedaleký Břest. Také zde bude položen věnec za město Hulín,“ dodal Zdeněk Dvořá z Útvaru tajemníka městského úřadu.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: MěÚ Hulín