Historickou budovu radnice bude vytápět nová úspornější kotelna

17.03.2023 15:21

KROMĚŘÍŽ - Město vymění plynovou kotelnu v historické budově radnice na Velkém náměstí. Postará se o to společnost BOSS engineering z Bučovic v Jihomoravském kraji, která nabídla cenu zhruba 3,4 milionu korun. „Technologie vytápění radnice je zastaralá a nevyhovuje současným standardům. Její výměnou také město ušetří podstatné peníze, které bude moci investovat jinam,“ uvedl starosta Tomáš Opatrný.
Zakázka zahrnuje výměnu kotlů i technologického zařízení kotelny a přepojení stávajících topných rozvodů s Klubem Starý pivovar na nový rozdělovač. „Nová kotelna by měla mít oproti stávajícímu zařízení o třetinu menší spotřebu plynu,“ doplnil vedoucí radničního odboru investic Libor Pecháček.
Práce jsou naplánovány na letní měsíce. Dělníci by je měli zahájit v červnu. Termín byl zvolen s ohledem na to, že přes léto je díky dovoleným na radnici menší pohyb občanů a práce tak nebudou tolik omezovat běžný provoz úřadu.
„Výměna kotelny je další investicí do zvelebení historické budovy radnice. Stavbaři letos v lednu dokončili práce na rekonstrukci přízemí budovy. Navazovaly na již v létě dokončené práce na sanaci zdiva přízemí a sklepních prostor historického objektu,“ poznamenal Jan Vondrášek, kroměřížský tiskový mluvčí.
Budova radnice na Velkém náměstí byla postavena někdy mezi lety 1553 až 1561. Objekt v nároží Velkého náměstí a ulic Kovářská a Prusinovského svým širokým průčelím naznačuje, že mohl vzniknout dodatečným sloučením dvou původních středověkých parcel. V roce 1850 prošla neoklasicistní přestavbou a v roce 1963 generální rekonstrukcí. Radnice představuje jednu z urbanistických i symbolických dominant města, a to nejen jako výstavná renesanční budova, ale především jako historický trvalý projev samosprávné suverenity.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: MěÚ Kroměříž