Dobře ušitého Dámského krejčího čeká premiéra ve zlínském divadle

09.12.2022 16:17

ZLÍN - Kostýmy, které padnou hercům jako ulité, souhra a radost ze setkání s divákem a bláznivý komediální příběh od francouzského klasika frašky Georgese Feydeaua - takovými přívlastky se může pochlubit předposlední premiéra Městského divadla Zlín v tomto kalendářním roce Dámský krejčí v režii Romana Groszmanna. Ve Velkém sále si ji diváci užijí již v sobotu 10. prosince od 19 hodin.
„Feydeauovy komedie jsou výzvou k hereckému komediálnímu koncertu. Hrát Feydeaua znamená totální herecké nasazení, fyzické i psychické, v každém okamžiku divadelního představení. Jeho bláznivé frašky uvrhnou hrdiny do situace, kterou musí řešit pohotově a bravurně, chtějí-li si uchovat morální kredit, přesněji jeho zdání. Ač jsou situovány do Paříže druhé poloviny devatenáctého století, jsou neustále svěží jak svými dialogy, tak komikou. Dámský krejčí patří k těm nejznámějším a nejslavnějším,“ uvedl dramaturg Vladimír Fekar.
Hlavní roli doktora Moulinota vyšívá filigránským stehem Pavel Vacek, kterému dá pořádně zabrat vymotat se z úzkých. „Když chcete po půl roce manželství flámovat, nevyplatí se zapomenout si doma klíče a vrátit se až nad ránem! Prázdná a nerozestlaná postel zkrátka nikdy žádnou manželku, ale ani tchyni zrovna moc nepotěší. Pavlu Vackovi zdatně sekundují dámy Helena Čermáková, Milana Gorská, Marta Bačíková a Petra Králová a pánové Luděk Randár, Rostislav Marek a Marek Příkazký,“ popsala stručně děj Hana Vondrášková, mluvčí divadla.
„Postavy řeší situace vážně, ale jsou v nich směšné,“ doplnil dramaturg. Diváci se mohou těšit na přímý kontakt s herci během představení.
Jako režisér se ve Zlíně poprvé představí Roman Groszmann, někdejší šéf činohry Slezského divadla Opava a Moravského divadla Olomouc, zakládající člen Divadla Tramtárie Olomouc, herecký pedagog brněnské konzervatoře. „Když se v divadle řekne klasika, obvykle si vzpomeneme na slavná, i staletími uváděná dramata a tragédie. Už míň na komedie, které mají taky své dosud ‚žijící‘ opusy. Pravda, je jich míň než těch dramat a tragédií. Holt, dojmout je snazší než rozesmát. Čemu se smáli diváci v jedné době, se v té další může jevit trapné a banální. Humor je přidaná hodnota člověka, ale vrtkavá. Humor nebývá snadno nadčasový ani univerzální. Naštěstí díky (ne mnohým) talentovaným autorům má historie divadla i svou komediální klasiku. K ní patří vedle Moliera i další Francouz - Feydeau, autor legendárního Brouka v hlavě,” řekl režisér.
K Feydeauovi jako autorovi se v Městském divadle Zlín vrací po více než deseti letech. Známý Brouk v hlavě, kterého nastudoval režisér Petr Veselý v roce 2011, se s úspěchem uváděl přes dva roky.
Scéna a kostýmy Michala Hejmovského odkazují k první polovině dvacátého století, hravým způsobem v sobě mísí odkazy secese i nastupujících směrů.

Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Městské divadlo Zlín