Diváci Zlín Film Festivalu uvidí snímky natáčené ve Zlínském kraji

01.06.2023 10:11

ZLÍNSKÝ KRAJ – Drama Erhart, seriál Sex O’clock, animák Tonda, Slávka a kouzelné světlo. Všechny tři projekce natáčené ve Zlínském kraji a s jeho podporou diváciuvidí na Zlín Film Festivalu, který začíná už tento čtvrtek 1. června. Letošní 63. ročník podpořil Zlínský kraj částkou tři miliony korun.
„Zlínský kraj se snaží podpořit filmovou tvorbu napříč žánry. Naším cílem je přitáhnout do regionu filmaře, kteří investované finance vrátí místním lidem ekonomicky i marketingově. Tento efekt můžeme doložit čísly. Celkově byly snímky podpořeny částkou 5,17 milionu korun, přičemž filmaři v regionu utratili přes 20 milionů, tedy téměř čtyřnásobek.Věřím, že diváky potěší, že ve snímcích poznají známá místa,” uvedla Zuzana Fišerová, radní kraje pro kulturu a školství.
Hned první festivalové ráno se mohou diváci těšit na animovaný snímek Tonda, Slávka a kouzelné světlo. Poetický, vizuálně podmanivý film režiséra Filipa Pošivače je vytvořen loutkovou animací a přináší poselství o tom, že se lze poprat s jinakostí v jakékoli podobě. Tolerance a zodpovědnost jsou karty, se kterými se dá vždy hrát. Zvláště v době, kdy jsou tyto hodnoty podrobeny pochybám. Snímek pro celou rodinu bude uveden ve světové premiéře.
„Druhý festivalový den přinese slavnostní promítání prvního dílu desetidílného televizního komediálního seriálu Sex O’clock v režii Karolíny Zalabákové a Jana Bártka. Hlavním hrdinou je dospívající Adam, který se až dosud zabýval především svou taneční kariérou a palčivou otázkou, kdy už konečně přijde o panictví. Jeho otec ale záhy převrátí celé rodině život naruby a odstartuje celý řetězec nečekaných událostí. Filmový štáb ve Zlínském kraji natáčel 47 dnů, autorem scénáře je zlínský rodák Matěj Randár a v seriálusi zahrála řada místních tváří,“ informovala Soňa Ličková, krajská tisková mluvčí.
Ve stejný den bude uveden i třetí z podpořených projektů, drama Erhart, který se ve Zlínském kraji natáčel kompletně. Celovečerní debut Jana Březiny vypráví o divokých časech privatizace a mladém muži, který zjistí, že matčiny bludy mohou být pravdou. Na podzim minulého roku byl snímek uveden na festivalu Finále Plzeň a na zahraničních filmových festivalech v Německu a Indii. V kinech bude promítán od 1. června. Filmové projekce vznikly za přispění Zlínského kraje z Programu na podporu audiovizuální tvorby.

Vlastimil Langer
Zdroj: Zlínský kraj