Cenu Grand Prix soutěže Stavba roku Zlínského kraje získala architektka Jiřičná za rekonstrukci auly Academia centra UTB Zlín

16.06.2022 20:02

ZLÍNSKÝ KRAJ - Do jubilejního ročníku vstoupila soutěž, jejíž hlavním cílem je zviditelnit kvalitní projekty v oblasti stavebnictví ve Zlínském kraji a přiblížit nové stavby a jejich autory širší laické i odborné veřejnosti. Vyhlašovateli jsou krajská společnost Svazu podnikatelů ve stavebnictví ČR a České komory autorizovaných inženýrů a techniků ve výstavbě. Koná se pod záštitou hejtmana Zlínského kraje Radima Holiše.
„Letošní jubilejní 20. ročník soutěže Stavba roku byl úspěšný. Dokladem je přihlášení vysokého počtu staveb, byly obsazeny všechny kategorie, udělena spousta ocenění stavbám, které si to plně zasloužily. Letos byla udělená cena Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. Teprve po osmé v historii jsme udělili cenu Grand Prix architekta Pavla Nováka,“ uvedla Dagmar Nová, předsedkyně odborné poroty.
Letos členové odborné komise hodnotili 47 staveb dokončených v roce 2021, což je o tři více než v minulém ročníku. „Přihlášené stavby jsou rozděleny do sedmi kategorií - Stavby občanské vybavenosti 13 staveb, Domy pro bydlení šest staveb, Rodinné domy dvě stavby, Průmyslové a zemědělské stavby čtyři stavby, Realizace rozvojových projektů měst a obcí šest staveb, Dopravní, inženýrské a ekologické stavby tři stavby a v kategorii Stavby realizované mimo území ZK 13 staveb. V každé kategorii udělila porota hlavní cenu a čestná uznání. Nejvyšším oceněním je Cena Grand Prix arch. Pavla Nováka. V celé historii soutěže byla udělena sedmkrát, osmou získala letos Rekonstrukce a modernizace auly Academia centra UTB Zlín,“ dodala předsedkyně poroty.
„Architektonickou studii zpracovala architektka Eva Jiřičná s pražským kolektivem. Je charakteristické jak pro autory, tak pro investora, že při realizaci byly kladeny vysoké nároky na architektonický a estetický vzhled nových konstrukcí a prvků a stejně tak na funkčnost a životnost nově instalovaných zařízení a interiérového vybavení. To vše při pečlivém výběru kvalitních materiálů, promyšlené barevnosti a špičkovém provedení náročných stavebních a interiérových detailů,“ připomněla Dagmar Nová.
Cenu novinářů obdržela Mateřská škola v areálu Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně s kapacitou 56 dětí. „Všechny stavební práce jsou provedeny na vysoké úrovni, estetický dojem je vynikající. Tento chvályhodný počin nemocnice ocení nejen děti, ale především zaměstnanci tohoto pro Zlínský kraj velmi důležitého zdravotnického zařízení,“ ocenila stavbu Jana Bubeníková, předsedkyně krajské organizace Syndikátu novinářů ČR.

Přehled oceněných staveb-hlavní ceny:

Stavby občanské vybavenosti: Revitalizace hospodářského dvora v Rymicích
Domy pro bydlení:                    Rezidence Bartoška Zlín
Rodinné domy:                         Rodinný dům Janová
Průmyslové a zemědělské
stavby:                                      Nová hala FLATBED Jablůnka
Dopravní, inženýrské

a ekologické stavby:                 D55 Otrokovice, obchvat JV
Realizace rozvojových
projektů města a obcí:               Městské koupaliště Otrokovice
Stavby realizované mimo
území Zlínského kraje:              Státní zámek Vranov nad Dyjí, okres Znojmo
Cena GRAND PRIX arch. Pavla Nováka:      Rekonstrukce a modernizace auly AC, Zlín
Cena hejtmana Zlínského kraje:                    Oprava střechy zámku Lešná, Zlín-Lešná
Cena Syndikátu novinářů:                              MŠ v areálu Krajské nemocnice T. Bati, a. s.

Cena Ministerstva průmyslu a obchodu ČR: Vývojové inovační centrum modularity, Vizovice
Slavnostní vyhlášení výsledků a předání ocenění se uskutečnilo 16. června v areálu zámku v Holešově.
Text a foto z tiskové konference: Vlastimil Langer
Zdroj a foto staveb: Stavba roku Zlínského kraje