Burza filantropie pomůže neziskovým organizacím a sociálním podnikům na Kroměřížsku

30.05.2023 08:01

KROMĚŘÍŽ - V letošním roce se v Kroměříži poprvé uskuteční Burza filantropie, projekt, který pomáhá nestátním neziskovým organizacím a sociálním podnikům získat finanční nebo materiální podporu pro připravované projekty do výše 50 tisíc korun.
„Burza filantropie se koná v Kroměříži poprvé a mohou se do ní zapojit subjekty z celého kroměřížského okresu. Cílem je pomoci jim prezentovat projekty a získat na jejich realizaci potřebnou podporu od donátorů. Těmi jsou firmy, podnikatelé i některé instituce, jako třeba obecní samosprávy, působící v příslušném regionu,“ uvedl místostarosta Pavel Motyčka.
Žadatelé o podporu své projekty nejprve zaregistrují prostřednictvím elektronického formuláře na webu www.burzafilantropie.cz, a to na Kroměřížsku do 30. června.
Projekty jsou na tomto webu veřejně přístupné a o jejich postupu do finále rozhoduje veřejnost a donátoři. Finále se bude konat v takzvaný Den Burzy filantropie, což bude v Kroměříži 18. října. V tento den budou finalisté prezentovat své projekty živě a dárci a podporovatelé si mohou vybrat, kam a ke kterému projektu budou své dary směřovat.
„Zájemci o zapojení do Burzy filantropie se mohou zúčastnit přípravného semináře nazvaného Jak napsat projekt do Burzy filantropie, který se bude konat dnes od 13 hodin v malé zasedací místnosti kroměřížské radnice na Velkém náměstí,“ sdělil Jan Vondrášek, kroměřížský tiskový mluvčí.
Projekt Burza filantropie je vlastně lokální soutěží projektů nestátních neziskových organizací a sociálních podniků. Vznikl v Pardubickém kraji a letos se nové rozšířil i do Zlínského kraje. Pro subjekty z okresu Zlín vyvrcholí v červnu ve Zlíně, na podzim se bude finálová burza konat v Kroměříži. Na rok 2024 se připravují stejné projekty také pro Vsetínsko a okres Uherské Hradiště. Burzu filantropie realizuje ve Zlínském kraji Poradenské a krizové centrum, p. o. s.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Městský úřad Kroměříž