Bistrotéka Valachy rozjíždí ve Zlíně školu vaření

10.02.2019 10:03

ZLÍN - Milovníci vaření se budou moci ve Zlíně již brzy zdokonalit v kulinářském umění. Nová zlínská Bistrotéka Valachy rozšiřuje aktivity o pravidelné kuchařské kurzy pro veřejnost. První se uskuteční už na začátku března.

„Od počátku jsme chtěli, aby se Bistrotéka Valachy stala nejen místem, kde se gurmáni dobře nají a nakoupí kvalitní produkty, ale kde také načerpají nové zkušenosti a inspiraci pro vlastní kuchařské dovednosti. Těší nás, že již krátce po otevření Bistrotéky můžeme veřejnosti představit první kalendář kurzů na nadcházející pololetí,“ uvedl ředitel Bistrotéky Valachy Tomáš Blabla.

„Zaměříme se nejen na českou klasiku, ale i na thajskou, italskou či francouzskou kuchyni. Chystá se i kurz výroby kvasového chleba podle receptury, kterou používáme u nás v Bistrotéce, kurz pečení frgálů nebo velikonočního beránka a další zajímavosti. O kurzy je velký zájem, některé termíny jsou již plné, třeba u thajské kuchyně či pečení chleba, takže budeme přidávat další,“ dodal Blabla.

Vybrané kurzy povede šéfkuchař Bistrotéky Valachy Lukáš Strnad, jehož doménou je francouzská kuchyně. Chystá i kurz na téma domácích těstovin či klasických i moderních omáček.

Kurzy thajské kuchyně povede Antonín Bradáč, šéfkuchař Electroluxu a spoluzakladatel Czech Chefs, k jehož největším úspěchům patří prvenství ve světové kuchařské soutěži Thailand Culinary World Challenge.

„Se zajímavostmi italské gastronomie, ale také úpravou různých druhů masa či přípravou dezertů zájemce seznámí Tomáš Černý, jenž léta vedl La Finestru, jednu z nejuznávanějších italských restaurací v ČR, a má za sebou přes 300 škol vaření v Pražském kulinářském institutu či Laboratoriu,“ doplnila tisková mluvčí Resortu Valachy Martina Žáčková.

Tým lektorů doplňuje pekařka a cukrářka Resortu Valachy Velké Karlovice Pavla Stoklasová, pod jejímž vedením se zájemci naučí péct valašské frgály a velikonočního beránka.

„Kurzy se budou konat přímo v prostorách Bistrotéky Valachy ve druhém podlaží, kde vzniklo malé kuchyňské studio. Kapacita je dle typu kurzu 8 až 14 lidí, což zaručuje individuální přístup,“ zdůraznila Žáčková.

Bistrotéka Valachy se nachází v nedávno zrekonstruovaném Obchodním domě v centru Zlína. Tento originální gastronomický koncept tvoří několik gastro provozů na dvou podlažích, které se svou nabídkou doplňují a prolínají. Jádrem je celodenní bistro s nabídkou snídaní, obědových menu a večeří, které obklopují obchod s vybranými potravinami a pekárnou kvasového chleba, kavárna s cukrárnou, Bar 1931 a Kornuterie se sortimentem sladkých i slaných dobrot s sebou „do ruky“.

Foto: Resort Valachy

Více o kurzech Bistrotéky Valachy

Kalendář kurzů v Bistrotéce Valachy:

  • Thajská kuchyně (A. Bradáč) - 3. 3. (vyprodáno), 5. 5. (vyprodáno), 9. 6.
  • Italská gastronomie (T. Černý) – 4. 3. (poslední místa), 5. 3.
  • Francouzská kuchyně (L. Strnad) – 7. 3., 12. 5., 17. 6.
  • Pečení velikonočního beránka (P. Stoklasová) - 17. 3.
  • Jak chutná bistro (L. Strnad) – 24. 3., 20. 5.
  • Kouzlo 5 druhů masa (T. Černý) – 26. 3. (vyprodáno), 30. 4.
  • Kurz populárních dezertů (T. Černý) – 27. 3., 7. 4.
  • Pečení kvasového chleba – 31. 3. (vyprodáno), 6. 5. (vyprodáno), 6. 6.
  • Vykosťování a porcování kuřete (L. Strnad) - 4. 4.
  • Klasické a moderní omáčky (L. Strnad) – 8. 4. (vyprodáno, chystá se další termín)
  • Chřest na talíři (T. Černý) – 29. 4.
  • Domácí pasta (L. Strnad) – 15. 4., 30. 5.
  • Frgálová manufaktura (P. Stoklasová) – 25. 4., 16. 6.

Zpracoval Vlastimil Langer