Zlínský kraj podepíše dohodu o spolupráci se zlínskou univerzitou

10.03.2024 08:46

ZLÍNSKÝ KRAJ – Systematicky rozvíjet území Zlínského kraje a vytvářet zde podmínky pro rozvoj vzdělávání, výzkumu, inovací, podnikání i kvality života. To je hlavním smyslem dohody o dlouhodobé spolupráci mezi Zlínským krajem a Univerzitou Tomáše Bati ve Zlíně (UTB), jejíž uzavření schválilo krajské zastupitelstvo.
„Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně je naším klíčovým partnerem pro další rozvoj našeho kraje a zvyšování jeho prestiže. V poslední době posilujeme naši vzájemnou komunikaci a spolupráci včetně významné finanční podpory univerzity ze strany kraje a rozšiřuje se také okruh našich společných aktivit. Rozhodli jsme se proto naši dosavadní spolupráci ukotvit v podobě dohody o dlouhodobé spolupráci, která obsahuje oblasti našeho společného zájmu,“ informoval hejtman Zlínského kraje Radim Holiš.
„Mohu potvrdit, že spolupráce se Zlínským krajem je velmi intenzivní. Jde nejen o přípravu nových studijních programů, ale i o partnerství v projektové činnosti. Kraj nás podporuje i finančně. Například díky dotaci třicet milionů korun můžeme vypisovat programy pro talentované doktorské studenty nebo na postdoktorandské pozice,“ doplnil rektor UTB Milan Adámek.
„Zlínská univerzita je chloubou a výstavní skříní našeho kraje, působí na ní řada špičkových odborníků i nadaných studentů. Například v oblasti vědy, výzkumu a inovací, kde univerzita svým výzkumným potenciálem a inovačními projekty významně přispívá k rozvoji nových technologií a postupů nezbytných pro rozvoj zdejšího průmyslu a podnikání. Proto je pro nás úzká a dlouhodobá spolupráce s univerzitou velmi důležitá,“ dodal Jiří Jaroš, radní Zlínského kraje pro mládež, sport a digitalizaci.
Zlínský kraj a UTB chtějí spolupráci rozvíjet zejména v oblastech vzdělávání; výzkum, vývoj, inovace  a podpora podnikání; kvalita života a regionální rozvoj; společná propagace ZK a UTB, včetně aktivit s mezinárodním přesahem.
Vlastimil Langer
Zdroj: Zlínský kraj
Ilustrační foto: Vlastimil Langer