Zlínský kraj navýšil podporu sportu na více než 60 milionů. Největší díl je určen dětem a mládeži

05.04.2024 09:41

ZLÍNSKÝ KRAJ – Rada Zlínského kraje schválila dotace pro oblast sportu. Oproti loňskému roku navýší celkovou částku o 11,5 milionu korun. „Celkem tak hejtmanství uvolní více než 60 milionů korun. Největší díl dotací je určen na podporu sportování dětí a mládeže. Díky poskytnutým finančním prostředkům vzniknou například nové krajské mládežnické akademie. Peníze na činnost obdrží také sportovní oddíly v malých obcích,“ sdělila Soňa Ličková, krajská tisková mluvčí.

„Pokud chceme mít ve Zlínském kraji zdravou populaci, případně vrcholové sportovce a sportovní kluby, musíme ke sportu přilákat více dětí a vytvořit pro sportování podmínky. Už loňský rok byl z pohledu krajských dotací do této oblasti rekordní. Letos jdeme ještě dál – nejen, že jsme navýšili celkový objem dotací, ale především jsme podpořili o 64 projektů více než vloni,“ uvedl krajský radní pro oblast mládeže a sportu Jiří Jaroš.

Konkrétně vedení kraje schválilo poskytnutí 3,6 milionu na 107 jednorázových projektů v oblasti mládeže a sportu s termínem konání v 1. pololetí letošního roku. Díky financím sev kraji uskuteční řada sportovních akcí, například Mistrovství ČR krajů v ledním hokeji v kategorii U15. Dotace také pokryje část nákladů spojených s účastí mladých sportovců z regionu na mezinárodních soutěžích, například na Mistrovství Evropy ve sportovním aerobiku a fitness ve Švýcarsku nebo na Mistrovství světa ve standardních tancích do 21 let v čínském Wuhanu. Částkou 5,9 milionu korun hejtmanství podpoří 154 sportovních projektů v obcích do 3 000 obyvatel.

„Největší část ze sportovních dotací směřuje na činnost a rozvoj mládežnického sportu.  Celkově jde o 31,3 milionu korun, kterými kraj podpoří 186 projektů. Z toho 3,1 milionu korun je určeno pro devět krajských mládežnických akademií. Mimo to je připraveno ke schválení Zastupitelstvem Zlínského kraje dalších devět projektů s plánovanou podporou v celkové výši 19,4 milionu korun (z toho 3,5 milionu pro dvě krajské akademie), sdělila tisková mluvčí.
„V minulém roce jsme poskytli finance na fungování krajských sportovních akademií v atletice, házené, orientačním běhu a tenisu. Letos jsme se rozhodli rozšířit podporu o krajský mládežnický fotbal, běžecké lyžování, biatlon, cyklistiku, sportovní lezení a stolní tenis,“ doplnil radní Jaroš.
Vlastimil Langer

Zdroj: Zlínský kraj
Ilustrační foto: Archiv SNZK