Zesnulý „Kňučík“ rozesmál lidi i po svém odchodu

07.05.2017 09:09

ZLÍN - Stěna Senior Beat Clubu plná kreslených vtipů, audiovizuální program a živé čtení, to vše bylo součástí slavnostní venisáže výstavy Výtěr z díla nedávno zesnulého všeuměla Zděňka "Kňučíka" Navrátila, duchovního autora slavného Jožina z bažin. Konala se ve čtvrtek 4. května.
Návštěvníci si prohlédli nejen Kňučíkovy kreslené vtipy, ale poslechli si i program, který předvedl autor výstavy Jan Trávníček. Zaplněný sál klubu si mohl poslechnout Jožina z bažin v originále, výběr z Kňučíkova naučného slovníku a zhlédnout Kňučíkův křest CD Obraz skupiny Ozvěny z roku 2011. Nechyběla ani báseň Orfeusi v trolejbusi v autorově recitaci ze záznamu a scénka Love Story a paroháč z roku 1982, kde se Kňučík představil jako scenárista, režisér a herec v hlavní roli. Slavnost osvěžila hudebním doprovodem kapela Topsy Duo.
Jan Trávníček k tomu dodal: „Výstavu jsem chystal už loni, bohužel příprava trvala dlouho a Kňučík, který měl být původně součástí programu, se ho nakonec nedožil. Přesto jsem rád, že akce proběhla také proto, že ti, kteří ho neznali, se dozvěděli, jak výjimečný to byl člověk. Potěšila mě také návštěva pozůstalých a podpora Magistrátu města Zlína.“
Přítomní zůstali v klubu ještě dlouho po skončení pořadu, aby si popovídali a zavzpomínali na časy, kdy ještě v kavárnách hrála živá hudba a sály bývaly do posledního místečka zaplněny. Hostům v nich tehdy hrály vynikající kapely, včetně Orpheus Bandu, ve které hrál a zpíval Kňučík.
Dobrou zprávou je, že milovníci těchto starých časů se mohou těšit na další pořady o zlínských bigbeatech. Na konec měsíce května totiž Jan Trávníček chystá v Senior Beat Clubu vzpomínku na legendární kapelu Orpheus Band.

Text a foto: Jarka
Autor výstavy Jan Trávníček